![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pisze strone na której każdy odwiedzający ma mozliwość wypełnić formularz i na tej podstawie znaleźć przydatne informacje. Strone skonstruowałem w ten sposób aby odwiedzający wypełniał formularz, pobieram dane do php na ich podstawie piszę kwerende, łącze się z bazą i ją wykonuje, po czym php wyświetla wyniki. Problem w tym że u mnie czasem wykonanie najprostrzego zapytanie trochę trwa, a ze względu na temat strony spodziewam się dużej aktywności. Czy możecie mi poradzić na co zwrócić uwagę(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Czy jest to wina mysql'a?? czyna mysql stoją typowe serwisy bazodanowe typu panoramafirm które codziennie odwiedza kilkanaście tys ludzi?? Z gory dziękuje za odpowiedz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Równie dobrze mogłeś napisać: "Mieszkam nad rzeką. Czy grozi mi powódź?". Oczywiście brak wszelkich danych na temat: ile metrów na poziomem lustra wody, ile od brzegu, czy jesteś za czy przed wałami itp. Równie dobrze możemy wróżyć z fusów bo nie znamy hostingu, konfiguracji serwera, jakości skryptów, struktury bazy danych i tabel oraz typu silnika na jakim są tabele oparte. A poruszasz temat optymalizacji, który jest tematem, nomen omen, rzeką i jest zależny od ogromu czynników, których poza wspomnianymi można by jeszcze trochę wymienić. Każdy przypadek trzeba analizować indywidualnie. Sam obsługuję serwis, gdzie dziennie jest po kilka tysięcy userów i stoi on na mysql, a nawet nie sapnie, choć dla większych już sugeruje się rozwiązania oparte o postgresa lub oracle.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:20 |