![]() |
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Symfonia C++
(IMG:http://www.ifj.edu.pl/~grebosz/images/symf_std_wyd1_width_142.jpg) OPIS Książka ta napisana jest bardzo prostym językiem i zdecydowanie polecam ją adeptom programowania w C++. Moje pierwsze odczucie (umiałem już co nie co) jest to wspaniały sposób na ugruntowanie mojej wiedzy, co nie znaczy że czytająca ją osoba kompletnie nie znająca się na programowaniu nie wyniesie z lektury tego podręcznika coś dla siebie. Po pierwszym przeczytaniu pewnie nie będziesz umiał jeszcze świetnie C++ ale stworzy to podwaliny dla kolejnych kursów, jest to pozycja którą zdecydowanie KAŻDY początkujący programista powinien sobie zakupić. Przykład dlaczego jest taka świetna? Po przeczytaniu 2 razy rozdziałów poświęconych wskaźnikom w końcu wiem o co w tym biega. Autor - Jerzy Grebosz - umie pisać przystępnym językiem. Polecam wszystkim gorąco. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jest popularna na uczelniach technicznych z prostej przyczyny... Na informatykę tam trafiają osoby, które z programowaniem nie miały wiele do czynienia do tej pory i niejednokrotnie podstaw żadnego języka nie znają. A że książka jest pisana dość prostym językiem (sam się z jej pomocą przegryzałem właśnie przez przeciążanie operatorów strumieni czy zaprzyjaźnianie) to i dzięki niej da się ciut trudniejsze rzeczy w miarę szybko przyswoić. Oczywiście jak wspomniałaś, ten kto ma solidne podstawy z innego języka, temu zapewne tylko nieliczne fragmenty się przydadzą, które są zwyczajnie w tamtym języku niedostępne lub potraktowane po macoszemu.
Lippmana nie bez powodu nazwałem cegłą z racji właśnie na wielkość i wagę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W zasadzie to nawet nie cegła a bloczek (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ale jak sama wspomniałaś... Tłumaczy on bardzo dużo i w tempie, które wręcz usypia i stąd przegryźć się przez nią trochę trudno, czy raczej jest to bardzo czasochłonne. Jeśli jednak ktoś zna podstawy czy jakieś elementy to może je śmiało pomijać, a to bardzo odchudza materiał konieczny do opanowania. Polecam jednak sobie poczytać, bo potrafi się znaleźć ciekawe rzeczy, jak choćby specyfikator dostępu volatile, o którym może i wie część osób, ale kiepsko z wiedzą jak i kiedy go stosować. Takich ciekawostek jest więcej, ale w książkach innych niż Biblia ciężko cokolwiek o nich przeczytać, ponieważ są raczej mało spotykane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:17 |