![]() |
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Symfonia C++
(IMG:http://www.ifj.edu.pl/~grebosz/images/symf_std_wyd1_width_142.jpg) OPIS Książka ta napisana jest bardzo prostym językiem i zdecydowanie polecam ją adeptom programowania w C++. Moje pierwsze odczucie (umiałem już co nie co) jest to wspaniały sposób na ugruntowanie mojej wiedzy, co nie znaczy że czytająca ją osoba kompletnie nie znająca się na programowaniu nie wyniesie z lektury tego podręcznika coś dla siebie. Po pierwszym przeczytaniu pewnie nie będziesz umiał jeszcze świetnie C++ ale stworzy to podwaliny dla kolejnych kursów, jest to pozycja którą zdecydowanie KAŻDY początkujący programista powinien sobie zakupić. Przykład dlaczego jest taka świetna? Po przeczytaniu 2 razy rozdziałów poświęconych wskaźnikom w końcu wiem o co w tym biega. Autor - Jerzy Grebosz - umie pisać przystępnym językiem. Polecam wszystkim gorąco. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Książka jest dla osób, które nie miały zbytnio kontaktu z programowaniem i dla takich jest/będzie świetna. Poza tym nie ukrywajmy, że wiele z rzeczy, które są w C/C++ dla innych, nowszych, języków jest niejawna/nie istnieje. Przykładem są choćby wskaźniki, bez których znajomości sensowne programowanie w tym języku jest zwyczajnie jeśli nie niemożliwe to bardzo utrudnione. A sprawiają one niemałe problemy początkującym. Ja już nawet nie mówię o tak niecodziennie stosowanych rzeczach jak zaprzyjaźnianie, przeciążanie operatorów, czy sięgając już obiektówki - klasy szablonowe, czyli coś, co w części języków nawet nie istnieje jako odpowiednik.
Pasja to już w zasadzie skupienie się na STL, czyli queqe, vector czy list (ale nie tylko) i ich implementacja, działanie. Ktoś początkujący komu dacie Biblię Lippmana zgłupieje i przerazi się widząc ową cegłę. Dodam, że nie jest ona pisana przystępnym językiem dla takich osób. Mój kumpel ze studiów rył ją, ale działała ona jak kołysanka - usypiał z nią w ręku (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) I wcale nie przełożyła się jej znajomość na wyższe oceny z programowania. Wiedza w Biblii jest ogromna, ale trzeba mieć samozaparcie i solidne podstawy by z niej korzystać wydajnie. A jeśli już idziemy dalej, to jeśli ktoś chce budować coś innego w C++ niż soft dla konsoli to Pasja czy Symfonia nie są dla niego. On musi sięgać po książki z opisem bibliotek graficznych czyli WinAPI, GTK, Qt czy WxWidget. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:49 |