![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
dajmy na to, że mam 3 tabele w bazie: tabela "tytuly": id -- tytul tabela "tytul_gatunek": id -- tytul_id -- gatunek_id tabela "gatunki": id -- gatunek Jak widać druga tabela wiąże poszczególne rekordy z 1. i 2. tabeli ze sobą (relacja wiele do wielu). Teraz chciałbym wyświetlić listę utworów i przy każdym wypisać do jakich gatunków należy. Mogę to zrobić np. tak: W modelu mogę stworzyć klasy dla tabel "tytuly" i "gatunki". Widok poprosi klasę modelu "tytuly" o listę np. pierwszych 20 tytułów. Widok dostanie tę listę wraz z ich numerami id. Następnie widok poprosi klasę modelu "gatunki" (wysyłając jej numery id tytułów) o tablicę: z listą gatunków dla każdego id tytułu. Widok ją dostanie. Następnie wszystko poskłada i wyświetli. Wydaje mi się to trochę zagmatwane za bardzo, bo jeśli bym to wszystko zrobił w jeden klasie modelu "tytuły" to zajmowałoby to mniej kodu. pozdrawiam i z góry dzięki za wyjaśnienie problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak jest poprawnie zgodnie z modelem MVC, czyli jak powinno się to robić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 27.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Model MVC wyglada ciutke inaczej niż to co powiedziałeś. Przede wszystkim o ile czasami łączy się kontroler z modelem to nigdy nie należy stosować połączenia widok+kontroler.
Zacznijmy może od definicji każdej z warstw składowych MVC: 1.Model - w przypadku który opisujesz byłaby nim klasa zajmująca się komunikacją z bazą danych i umożliwiająca operacje na danych za pomocą odpowiednio abstrakcyjnych metod. Klasa modelu przekazuje przygotowane dane(np. w formie tablicy asocjacyjnej) do kontrolera. 2.Widok - to co zobaczy użytkownik strony, coś co nie jest związane bezpośrednio z przetwarzaniem danych lecz ich wyświetleniem. Przykładowo np. szablon tabeli listy gatunków 2.Kontroler - jądro aplikacji, zajmuje się obsługa logiki aplikacji. Reaguje na zapytania użytkownika wykonując określone akcje na modelu takie jak dodanie danych, ich aktualizacja czy usunięcie. Przykładowo więc: Użytkownik wywołuje stronę na której ma być wyświetlonych 20 pierwszych gatunków. Kontroler odbiera to żądanie i posługując się klasą modelu pobiera odpowiednie dane. Następnie używając widoków(w tym choćby szablonu tablicy) buduje stronę z wyświetloną zawartością i wysyła ją użytkownikowi. Cytat Wydaje mi się to trochę zagmatwane za bardzo, bo jeśli bym to wszystko zrobił w jeden klasie modelu "tytuły" to zajmowałoby to mniej kodu. Wzorzec MVC powoduje, że kod który tworzysz jest dużo bardziej elastyczny. Przykładowo chciałbyś by twoja aplikacja korzystała z plików a nie bazy danych. W MVC musisz zmienić jedynie klasę modelu, reszta aplikacji nie powinna wymagać jakichkolwiek zmian. Podobnie zmienić możesz wygląd strony bez grzebania w jej logice. To właśnie jest siła MVC (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I choć fakt więcej się nakodzisz by osiągnąć efekt to potem nie będziesz tego żałował, ten wzorzec znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kodzie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 12:58 |