![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pytanie która z technologi zamiany czcionek najlepiej pasuję do dynamicznego menu z hoverem: -Cufon, przekształcenia w obraz, czy będzie możliwość po kliknięciu prawym 'otwórz w nowym oknie', a późniejsze stosowanie do nagłówków, nie edytowalnych jest wielkim minusem jak dla mnie ? - Sifr, szybki, bardzo dobry, problem z :hoverem, niby rozwiązane dzięki fixHover, ale nie do końca, więc jak najbardziej do nagłówków, ale czy do menu, bardzo problematyczny ps. brak możliwości zmiany tła (background-color) przy a:hover ;/ - typeface, podobnie jak cufon - @font-face, problemy w ie, oraz temat licencji czcionek Która dla was technologia jest najbardziej pasująca do MENU, niemniej jednak dobrze spisująca się później w nagłówkach. Nie chcę opini która technologia jest lepsza, bo na ten temat już się oczytałem. Pytam która technologia pasuje najbardziej do dynamicznego MENU na stronie, z późniejszym ewentualnym wykorzystaniem na stronie dla nagłówków. Dzięki za odpowiedź Ten post edytował danpas19 19.08.2010, 16:34:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@yardbird
Nie możesz ot tak po prostu dostać filtr na strone za używanie JS. Po czym w ogóle wnioskujesz, że jest to owy filtr, może jest to po prostu brak odpowiedniej ilości/jakości linków i strona znajduje się na odległych pozycjach. Jest wiele czynników wpływających na pozycje strony i akurat użycie Cufona nie wydaję mi się żeby miało jakikolwiek wpływ. Co do Cufona, to jego niewątpliwą zaletą jest sposób w jaki widzimy prze konwertowany font, wygląda jakby był przeklejony z Photoshopa. Jednak, ma również dosyć poważna wadę, którą jest brak dokładnej kontroli nad interlinią pomiędzy przeglądarkami - dokładnie 3px różnicy. Kolejnym problemem, choć mniej uciążliwym jest sposób łamania tekstu pod IE, trzeba uważać w jaki sposób wstawia się <br> a należy zawsze bez odstępów pomiędzy wyrazami (bez spacji). Kolejnym problemem jest text-underline, który nie zawsze działa, ale można użyć jako podkreślenia border-bottom. Musze także wspomnieć o pewnej "zasobożerności" co daje się odczuć szczególnie pod IE a przy częstym odświeżaniu Cufon.refresh() wręcz zabija przeglądarke (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) @font-face świetne rozwiązanie, ale dużo zależy od zastosowanej czcionki. Należy także mieć na uwadze, aby przetestować strone pod nie tylko różnymi przeglądarkami, ale i systemami operacyjnymi, ponieważ czcionka która wygląda rewelacyjnie pod Win XP, niekoniecznie musi tak samo wyglądać pod Win 7 (poszarpane brzegi). Kolejna uwaga jest taka, że pod IE od wersji 6 po 8, możemy zastosować tylko jeden font, ponieważ w przypadku większej ilości występują problemy z jego ładowaniem (raz działa, a raz nie). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 11:18 |