![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
O telewizorze chyba tematu nie było (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Budżet:nie wiecej niz 2000zł Dla kogo: dla mnie, czyli dla totalnego laika. wymiary: zwykły telewizor do postawienia na regale. Zadne kobyły xdziesiąt cali. rodzaj: nie mam zielonego pojecia... plazma? lcd? dioda? Który lepszy firma: również nie wiem Zeby działał, się nie psuł, i żeby dało się na nim oglądać. Miło by było jakby jeszcze nie siorbał prądu jak świnia (słyszał jednak ze teraz tylko siorbią, no chyba ze z kontaktu się wtyczke wyjmie :/ ) Co polecacie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem "na świeżo" z tematem więc może coś pomogę. 2 miesiące temu kupiłem Samsunga c630 40' i jestem nawet zadowolony. Cena: ok 2400, chociaż na początku miałem próg cenowy podobny jak Twój.
O bitwach LCD vs plazma napisano już wiele, ja wybrałem LCD, głównie ze względu na umiejscowienie tv - przy oknie. Plazmy, jak twierdzi dużo ludzi na forach mają tendencje do odbijania światła - co dla mnie byłoby niedopuszczalne. Na dzień dzisiejszy kąty widzenia i kolory w LCD są b.dobre i dotychczasowe zalety plazm straciły na wartości. Plazmy ponoś żrą też więcej prądu, dodatkowo poniżej 40' kupno plazmy nie ma sensu ze względu na wielkość plamki (da się je w ogóle kupić < 40' (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ). Co za tym idzie plazmy raczej do dużego pokoju. Moje spostrzeżenie jest takie, że warto zainwestować w odświeżanie ekranu - czyli tutaj duży plus w kierunku plazm: standardowe, tanie ekrany lcd mają odświeżanie na poziomie 60Hz. Ja kupiłem tv z odświeżaniem 100Hz. Może to moje zboczenie, ale jestem bardzo czuły na tym punkcie - w dodatku oglądam dużo sportu. Na moim tv da się momentami zauważyć delikatne "lagi" przy szybkich scenach, np w trakcie meczu. Hmm, możliwe, że większość ludzi tego nawet nie zauważy, ale ja np jak widzę ułamek sekundy opóźnienia w ruchu warg idącej postaci w stosunku do dźwięku to już czuję że coś nie tak. Może demonizuję problem, ale gdybym kupował teraz tv to nie kupiłbym niczego poniżej 200Hz. Bardzo przydatna opcja to możliwość odtwarzania filmów bezpośrednio z napędu usb -> chyba, że masz zamiar inwestować jeszcze w jakis odtwarzacz dvd. Dodatkowo telewizor jak ma opcję podłączenia lana (odtwarzanie przez sieć filmów z komputera) lub podłączenie przez kabel pc-ta to też duży plus. Chociaż te wszystkie opcje umożliwiają jedno - łatwe odtwarzanie filmów. Jak masz odtwarzacz dvd to nie potrzebujesz reszty. To samo w przypadku pozostałych wymienionych opcji - jak zainwestujesz w kabelek 100pln to możesz używać tv jako 2 monitor. Najlepiej przed kupnem zastanów się, co jest dla Ciebie najwygodniejsze, jeśli zadowoli Cię jedno rozwiązanie to na tych pierdołach można sporo zaoszczędzić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na pewno olbrzymią przereklamowaną pierdołą jest internet w tv, który umożliwia chyba jedynie odtwarzania filmów z youtube i czegoś tam jeszcze (nie, nie można przeglądać internetu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) działają tylko z góry wgrane aplikacje, czyli właśnie YT i coś tam jeszcze). Lepsza wersja mojego tv, różniąca się praktycznie tylko tą opcją była droższa coś 200-300 pln. Jak dla mnie strata kasy. Liczba cali telewizora - kiedy postawiłem 40' w niedużym pokoju zastanowiłem się co ja k** zrobiłem, jak tą krowę oglądać. Teraz jak przyjeżdżam do rodziców (37') nie wyobrażam sobie nic mniejszego. Jeszcze malutki detal, który mnie na przykład bardzo wkurza: szybkość reakcji tv na pilota i zakres "czułości" pilota. U mnie nie jest jeszcze źle, pomijając jakies 20 sekund (!) kiedy tv się odpala to reaguje W MIARĘ szybko, nie mam też problemu z celowaniem pilotem - można go zasłonić lub celować w inną stronę i działa. U rodziców, na wspomnianym 37' nawet nie masz pojęcia jak wk**ia czekanie na przełączanie kanałów na kablówce. 60 kanałów i jak nie pamiętasz co jest gdzie - klik, 2-3 sekundy czekania na zmianę, nie ten program? klik... Idzie się pochlastać. Jak dołożysz sobie, że tv często "nie załapie" bo nie celowałeś dokładnie w czujnik... furia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tyle przemyśleń, miłego oglądania! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował zordon 22.11.2010, 15:35:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 11:00 |