![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem ze strona, czasem musze czekac do 10 minut zanim zacznie sie ladowac, ponoc problem w samej bazie danych mySQL, nie znam sie na tym ale probowalem juz wiele rzeczy, od zmiany hostingu po odchudzanie strony, bez skutku. Prosze o pomoc. Adres strony: www.europebus.co.uk |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm... no dobrze, jeśli uważasz, że 49 grafik to nie problem proponuję wstawienie timerów w kod strony i policzenie co ile zajmuje w trakcie generowania witryny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Wtedy będziesz wiedział ile co zajmuje ci czasu od strony generowania kodu, bez wliczania w to zapytań. Ja zrobiłem jeszcze jeden test - tym razem wczytanie zajęło 9,91sek, sam HTML (czyli połączenie z serwerem, wykonanie przez niego PHP, zapytań do bazy i rozpoczęcie przesyłania danych, a następnie odebranie całego kodu przez mojego firefoxa) to 2,40 sek. 7,51sek to pobieranie skryptów i grafik. Zastosowanie sprite'ów znacznie pomoże w ładowaniu strony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ps. Kiedy Crozin poprosił cię o strukturę bazy miał na myśli kod między: Kod -- -- Struktura tabeli dla `...` -- a Kod -- -- Zrzut danych tabeli `...` -- Czyli część CREATE TABLE IF NOT EXISTS - bez informacji w tabelach (od INSERT INTO, lista w nawiasach oddzielona przecinkami, tego nie potrzeba a zajmuje sproą większość z tych 9MB) Tak na marginesie - nikt na forum www nie zoptymalizuje ci strony ot tak o, nawet jak udostępnisz nam 9MB swojej bazy danych - to i tak niewiele pomoże. Możemy powiedzieć, że tutaj może dałoby się zastosować TINYINT zamiast INT, a tamto pole w ogóle nie musi być typu TEXT, tutaj brakuje indeksu, tylko... co z tego? O optymalności bazy danych, decyduje w głównej mierze to jak i jakie operacje na niej wykonujesz. Jeśli jesteś tylko klientem to niestety ale... raczej nie możesz nic zmienić samemu w tym systemie, żeby zauważyć znaczną poprawę. Możemy ci podpowiedzieć, żeby np. zastosować na tej stronie CSS Sprites, włączyć cache (z jakiegoś powodu jest no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0), włączyć kompresję gzip, ale mówienie o tym jak zoptymalizować wykorzystanie bazy danych nie ma sensu - są o tym setki tutoriali w sieci, a my nie wiemy co w Twojej stronie jest nie tak. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:39 |