![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Strwożyłam prostą stronę z panelem administracyjnym. Właśnie dostałam wiadomość od firmy testującej ze aplikacja jest dziurawa i właśnie siedzą w moim panelu admina i mogą dowolnie modyfikować dane (podali login i hasło które faktycznie zapisałam w bazie). Dodam ze login i hasło przechowuje w bazie w postaci jawnej (nie md5), do tego logowanie robię metoda POST. Na stronie jest tez wyszukiwarka która jak wiadomo łączy się z baza. Danych przesyłanych z formularza nie przepuszczam przez funkcje addslashes() ale czy robiąc to zapobiegłabym przed wykradzeniem z bazy loginu i hasła? Proszę napiszcie jakie są sposoby aby porządnie zabezpieczyć prosta stronę z panelem admina aby nikt nie mógł dostać się do mojego loginu i hasła? Ten post edytował AniaR 15.11.2010, 10:37:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("CuteOne") te po stronie przeglądarki, żeby ino zwykły użytkownik wiedział ile liter na login może "wykorzystać" wg mnie starczy informacja o tym, a nie "na siłę" zakazywać, nie bo nie, nie róbmy z użytkownika totalnego idioty, oczywiście jeśli wpisze np. 10 znaków, a max ma być 8, to powinno się wyświetlić cokolwiek co poinformuje użytkownika o tym. Dla przykładu załózmy taką sytuację: starsza osoba, niech będzie to babcia, rejestruje się na stronie, patrzy cały czas na klawiaturę, bo nie umie pisac bezwzrokowo i wpisuje sobie 10 znakowy login (a w formularzu jest maxlength 8), gdzie tutaj jeszcze jest możliwa korekta błędu, gdy zauwazy że literki sie nie zgadzają, ale w polu typu password literek nie widac i tak zamiast 10 znakowego hasła wymyślonego przez babcię, do bazy zostaje zapisane hasło 8 znakowe tutaj powiecie: zaraz, zaraz, ale w formularzu do logowania, rowniez jest ustawiony maxlength dla hasła, więc wszystko cacy, otóz nie, bo niech chociażby zmienimy sobie maks. długosc hasła na stutek jakiejś propagandy na temat długości hasła i ustawiomy wszędzie maxlength 9, i co? babcia się nie zaloguje.... @modern-web, to samo co wyżej napisałem + to, że jednak musisz to napisać oraz pamiętać o tym, gdzie to napisałeś, aby w przyszłości móc zmieniać system zabezpieczeń Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wg mnie starczy informacja o tym, a nie "na siłę" zakazywać, nie bo nie, nie róbmy z użytkownika totalnego idioty, oczywiście jeśli wpisze np. 10 znaków, a max ma być 8, to powinno się wyświetlić cokolwiek co poinformuje użytkownika o tym. Dla przykładu załózmy taką sytuację: starsza osoba, niech będzie to babcia, rejestruje się na stronie, patrzy cały czas na klawiaturę, bo nie umie pisac bezwzrokowo i wpisuje sobie 10 znakowy login (a w formularzu jest maxlength 8), gdzie tutaj jeszcze jest możliwa korekta błędu, gdy zauwazy że literki sie nie zgadzają, ale w polu typu password literek nie widac i tak zamiast 10 znakowego hasła wymyślonego przez babcię, do bazy zostaje zapisane hasło 8 znakowe tutaj powiecie: zaraz, zaraz, ale w formularzu do logowania, rowniez jest ustawiony maxlength dla hasła, więc wszystko cacy, otóz nie, bo niech chociażby zmienimy sobie maks. długosc hasła na stutek jakiejś propagandy na temat długości hasła i ustawiomy wszędzie maxlength 9, i co? babcia się nie zaloguje.... @modern-web, to samo co wyżej napisałem + to, że jednak musisz to napisać oraz pamiętać o tym, gdzie to napisałeś, aby w przyszłości móc zmieniać system zabezpieczeń Pozdrawiam Po 1: mały procent 'starszych' osób korzysta z internetu - nie wiem czy to zauważyłeś ale wątpię. Po 2: prędzej poproszą o to bystrego wnusia... Po 3: zszedłeś z tematu (który tak na serio został już rozwiązany...) Po 4: każdy ma odmienne zdanie więc nie widzę sensu, by dalej ciągnąć tę dyskusję. Ten post edytował modern-web 20.11.2010, 16:03:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 05:36 |