![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym wieku edukację szkolną już chyba możesz sobie darować. W programowaniu masz jeszcze szansę, ale zaczynając w wieku 22 lat... no będzie trudno nie ma co ukrywać. Ogólnie tak jak wspomniano oprócz php musisz liznąć wielu rzeczy takich jak: podstawy konfiguracji serwerów, podstawy grafiki komputerowej, html, css, javascript. Przy odrobinie szczęścia nie będziesz się musiał tym zajmować w pracy, ale jakieś pojęcie w tych dziedzinach mieć musisz na takiej samej zasadzie jak ortopeda musi orientować się w anatomii i innych podstawach.
Jak już opanujesz podstawy to czeka cię: - zapoznanie z systemami bazodanowymi - poznanie oop (nie mówię to o klasach, ale o całej filozofii) - zapoznanie się z rozwiązaniami typu orm'y, frameworki, popularne klasy, pear etc Ogólnie samo php to dopiero początek przygody. Jeśli masz zapał i motywację, to po roku ciężkiej nauki myślę że mógłbyś zacząć myśleć o jakiejś pracy w kiepskiej firmie od robienia cms'ów, za małe pieniądze. Po 2 latach myślę, że można być całkiem niezłym fachowcem. Pytanie czy możesz poświęcić tyle czasu i czy starczy ci zapału. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W programowaniu masz jeszcze szansę, ale zaczynając w wieku 22 lat... no będzie trudno nie ma co ukrywać. Nie zgadzam się, mam 20 lat i "z palca" nie potrafię napisać nic w php. Z pomocą google i z zapasem czasu napiszę Ci chyba wszystko, więc jeżeli ktoś rozumie na czym to polega i chce się kształcić, to myślę że nawet w wieku 30 lat nie będzie trudno. A posiąść na tyle wiedzy, żeby rozumieć php, pisać szybko i samodzielnie można zawsze, w każdym wieku. To tak samo jak zacząć skakać na BMX w wieku 25 lat, wcale nie jesteś skazany na bycie gorszym i nie nauczenie się niczego, możesz nawet zostać mistrzem świata. Wystarczy tylko, że to kochasz/lubisz/pasjonujesz się tym. Po za tym pieniądze szczęścia nie dają, pracuj w tym co lubisz, a nie w tym gdzie dają więcej kasy i na siłę będziesz poznawał nowy język, a nie z własnej ciekawości. Wybaczcie, ale jestem idealistą (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Damonsson 19.11.2010, 17:05:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:37 |