![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie pytanko. Załóżmy, że mam repozytorium gita z projektem. Na serwerze produkcyjnym chciałbym uruchomić projekt tak, aby w każdej chwili móc go łatwo zaktualizować od najnowszej wersji z repozytorium. Pytanie jak to zrobić? Oczywistym wydaje się "git clone repozytorium", ale pytanie czy dobrym pomysłem jest przechowywanie całego repozytorium na serwerze, gdzie zmiany mogą zajmować na prawdę dużo miejsca i pomijam już tu kwestie bezpieczeństwa. Czy jest jakiś lepszy sposób na to? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Wygląda ciekawie, ale chyba zbyt skomplikowane podejście dla mojego małego projektu.
Niemniej w wolnej chwili poczytam bo lubię takie zabawki :-) Wracając do tematu, to szukam czegoś prostszego - nie wiem czy jest jakieś dobre podejście opierające się o samego git'a? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wracając do tematu, to szukam czegoś prostszego - nie wiem czy jest jakieś dobre podejście opierające się o samego git'a? No właśnie złe (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) dlatego zaproponowałem narzędzie pośrednie. Serwer ciągłej integracji.Napisanie jakiegoś skryptu, który zrobi pull'a z repozytorium i wgra co trzeba tam gdzie trzeba nie będzie trudne ale za mało kontroli nad tym będziesz miał. Pamiętaj, że w repo może wpaść wszystko. Jakieś literówki, pomyłki, błędy, e.t.c. a Ty chcesz to od razu na produkcję pchać. Hudson zapewni, Ci, że to co masz w repo przejdzie przez sito sprawdzania poprawności i dodatkowo będzie ewidencjonowane. Dostaniesz informację, która wersja się zbudowała (choć to tylko PHP) a która nie. No i zawsze będziesz wiedział, która rewizja aktualnie biega po produkcji. Ja bym poszedł w ciągłą integrację tym bardziej, że jak już spróbujesz to okaże się, że to wcale nie jest złożone. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 07:26 |