![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 2.08.2010 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja np chodzę do średniej - technikum II rok - i nie mam co w domu robić. Z chęcią popracowalbym przy jakimś większym projekcie ale nie wiem gdzie mogę takowy znaleźć. Praca w firmie ? Kto zatrudni 17-latka ?
A co do tego co napisał kolega - podstawy php. Jezeli oop = zaawansowany poziom to się mogłem nauczyć samych klas ;d sorki za błędy ale pisze z iPoda |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja np chodzę do średniej - technikum II rok - i nie mam co w domu robić. Z chęcią popracowalbym przy jakimś większym projekcie ale nie wiem gdzie mogę takowy znaleźć. Praca w firmie ? Kto zatrudni 17-latka ? Ja bym polecił zabawę z nauką - ponoć to najlepsza metoda, żeby nie tracić zapału a jednocześnie szybko przyswajać wiedzę. Spróbuj napisać jakąś prostą grę MMO w PHP obiektowym. Naucz się co to jest programowanie obiektowe i spróbuj zastosować je w praktyce. Jak zabrniesz gdzieś dalej to może uda ci się najać jakiegoś znajomego - nawet tylko w dwie osoby - zawsze jest raźniej. Nie musisz od razu korzystać z frameworków, modeli programowania, czy innych bardziej zaawansowanych kwestii. Na początek starczy, że obmyślisz, zaprojektujesz, potem napiszesz porządny, duży, zorientowany obiektowo kod. Gdzieś w międzyczasie możesz zaprojektować i pociąć layout, zgodny z normami W3C i jednocześnie kompatybilny z jak największą ilością przeglądarek, przyda ci się to kiedyś w pracy. Możesz spróbować z czymś pokroju oGame - budowa czegośtam, podbijanie terenu, walki, do tego jakiś system upływu czasu (co ciekawe - taki oGame można zrobić nawet bez Crona, choć to trochę wycieczka pod górkę, ale dobre wprowadzenie do podstaw optymalizowania kodu i fundamentów matematyki praktycznej (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Poza tym - C++ i ewentualnie C# - samo PHP jest po części oparte na C++ więc warto byłoby poznać i ten język, szczególnie, że tam jest o wiele więcej pilnowania się (choćby z typami zmiennych) co później nauczy cię trzymania porządku w kodzie, formatowania i pilnowania zmiennych. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 19:58 |