![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 2 Dołączył: 23.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W jaki sposób można zastąpić XMPP? Chodzi mi o klienta JS, który mógłby sprawdzać w czasie rzeczywistym czy dany status się zmienił, np. - Użytkownik A wysłał wiadomość do użytkownika B - Użytkownik B otrzymał powiadomienie na stronie, że jest nowa wiadomość (powiadomienie nie zostało wyświetlone z akcji przeładowania strony) Takie coś zauważyłem przypadkowo na Facebooku, m.i. Gdy wysłałem wiadomość z jednego konta na drugie (nie poprzez czat), to wykonanie akcji pobrania statusu nowej wiadomości było natychmiastowe. Czy to zastosowanie po prostu klienta jabbera JS + biblioteki jabbera PHP?? Uwagi: - podobne do funkcji setInterval - JS nie pobiera okresowo co x sekund, tylko jeśli status 'czegoś tam' jest pozytywny Myślę, że zastąpieniem XMPP może być utworzenie aplikacji w zwykłym kodzie PHP i sprawdzaniu statusu danej części strony przez setInterval z okresem 3-5s, jednak nie do tego dążę. *Chcę ograniczyć wydatki na serwer dedykowany dla postawienia jabbera |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:28 |