![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 3 Dołączył: 12.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem funkcję:
(teraz na potrzeby forum - ponieważ zamienia na polskie znaki - usunąłem z przodu liczb &# a z tyłu ![]() I taka funkcja powinna mi zwracać polskie znaki w zamiennikach html w dowolnym tekście - nawet jeśli po zamianie na znaczki html insertujemy wartość do SQL. I teraz moje pytanie: Dlaczego działają wszystkie znaczki a zamiast ą i ś pojawiają się ? (znaki zapytania) ? Ktoś mi to wytłumaczy? Ma na to wpływ htmlspecialchars PRZED użyciem funkcji zamiany znaków językowych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 3 Dołączył: 12.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No otóż właśnie pracuje na windowsie i notepad++, wszystko wrzucam na serwer gdzie już notepad++ nie ma i muszę edytować notatnikiem (kod php).
Ale jaki to ma związek z tekstem wrzucanym przez przeglądarkę do sql to nie wiem. Wszystko odbywa sie na zasadzie: napisanie tekstu -> zapostowanie go odpowiednim formularzem -> przepuszczenie przez htmlspecialchars aby uniknąć znaków typu " i ' przy sql injection etc -> przepuszczenie przez funkcję zmieniającą znaki -> insert(update przy edycji) w sql. No dziwne to dla mnie bardzo, bo z innymi rzeczami tego typu problemu nigdy nie miałem (przynajmniej nie pamiętam). Co więcej, zauważyłem, że to już w SQL są ? zamiast polskich znaków ś i ą - ale reszta w html... A w SQL kodowanie znaków jest od gry (MuOnline) - Chinese_PRC_CS_AS dla wybranych tabel specjalnie zmieniane na polskie (ale polskich jest chyba 4 i nie wiem czy dobry ustawiłem) Jakieś rady ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 19:30 |