![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam do wykonania projekt na Inżynierię Oprogramowania - utworzenie stronki z wierszami z możliwościami: -Komentarz -Ocena -Zgłoszenie naruszenia zasad (raport) -Dodanie wiersza przez Admina -Edycja -Usunięcie -Akceptacja wiersza dodanego przez użytkownika -Licznik wyświetleń -Popularność -Średnia ocen -Top 10 -Alfabetyczny indeks autorów -Kategorie wybrałem PHP, gdyż wydaje się rozsądnym rozwiązaniem, lecz dopiero spotykam się z tym językiem na poważniej. Jak rozwiązać ten problem? Jak przechowywać dane(wierszyki itd)? Myślałem o jakimś hostingu typu cba.pl i wrzucenie tam tego. Jak przygotować specyfikację techniczną? Dziękuję z góry za wszelkie wypowiedzi i okazaną pomoc. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie polecam Tobie WebServ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Znajdziesz go bez problemu w google.
Podczas instalacji i po jej zakończeniu wybieraj wszędzie "Dalej" (nie zmieniaj standardowych ustawień... konfiguracja dla początkujących będzie wystarczająca). Koło godziny wyświetli Ci się ikonka WebServ. Klikasz na nią prawym klawiszem i... 1. Folder Główny - folder z plikami strony 2. Główna WWW - podgląd Twojego localhost (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - wyświetlenie plików z folderu głównego 3. phpMyAdmin - baza danych - domyślnie użytkownik: 'root' / bez hasła 4. reszta nie będzie Ci potrzebna Teraz system i sama strona. Zakładam, że z zaprojektowaniem strony poradzisz sobie samodzielnie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co do systemu to sugerowałbym wcześniejszą lekturę: http://mynthon.net/articles/inne/sql_szybkie_zapytania i http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje Zapytania do bazy to w Twoim projekcie podstawa, więc dobrze by było gdybyś to wszystko opanował niemalże perfekcyjnie. Sesje przydadzą się podczas weryfikacji zarejestrowanego użytkownika / admina (panel administratora) Wstępnie Cię nakierowałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeszcze zapytam; Co wcześniej robiłeś w PHP? Nie wiem jak Cie traktować ;P (jakie są Twoje umiejętności) Nie chcę słyszeć pytań typu: "Jak połączyć się z bazą danych" albo "Jak wyświetlić znalezione rekordy". Ale to i tak nie zmienia faktu, że z chęcią pomogę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Pisz jak do czegoś dojdziesz lub też czegoś nie będziesz wiedział. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:47 |