![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, wiem o tym, że już istnieje podobny temat, ale moje pytanie się nieznacznie różni od tamtego.
Otóż chciałbym wiedzieć, gdzie powinien się zgłosić prawdziwy programista szukający pracy. Czyli taki, który nie chce iść do pracy aby się dokształcać / zdobywać praktyki, tylko taki, który zna się na swojej robocie i dokładnie wie co robić. Niestety stawki jakie potrafią zaoferować pracodawcy na polskim rynku są.... śmieszne? Nie wiem czy świat po prostu taki jest, ale wydaje mi się, że 2k-3k netto dla dobrego programisty to jest wiele za mało. Jakieś sugestie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim powinieneś iść do firmy, która zajmuje się tworzeniem oprogramowania na zamówienie dla klientów. Brzmi jako prawda oczywista ale ...
Omijaj szerokim łukiem wszelkie agencje reklamowe, kreatywne, internetowe, e.t.c. W nich programowanie nie jest głównym zajęciem a tylko jednym z wielu obok tworzenia kampanii reklamowych, tworzenia kreacji, e.t.c. W tego typu firmach grafik robiący kartkę świąteczną na święta, która klienci sobie roześlą będzie lepiej opłacany niż programista. Podobnie jest z sytuacją kiedy idziesz do firmy, która posiada tylko dział IT a w nim kilku gości do klepania. Taki dział IT często nie jest głównym, który przynosi dochód więc inwestycja w niego będzie słaba a Ty skończysz jako gość od rozwijania witryny www firmy. Pomijam oczywiście firmy, w których działy IT są większe niż niejedna firma na rynku IT. Podsumowując powinieneś iść do firmy, która zajmuje się tworzeniem oprogramowania dla klientów. Jest zlecenie na duży projekt i zespół go tworzy, potem sprzedaje lub utrzymuje. Przychodzi kolejny klient i kolejny projekt i tak dalej. I niech to nie będę kolejne stronki dla firm bo to oznacza kolejne systemy newsów i klepanie "O nas". Niech to już będą kolejne duże systemy. Ten post edytował mike 18.11.2010, 11:58:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 03:50 |