Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Odbywanie praktyk bezpłatnych
lDoran

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym poznać wasze opinie na temat odbywania praktyk bezpłatnych. Mieszka w mieście ok. 150 tyś mieszkańców, w którym są dwie firmy zajmujące się webdeveloperką. Każda z tych firm wymaga znajomości jednego frameworka, js, jq. Zdaję sobie sprawę, że nie mam z czym na razie startować na stanowisko programisty, ponieważ znam tylko php i mysql.
Więc nasuwa mi się pytanie, czy gdyby udało mi się zorganizować takie praktyki to będzie to brane w przyszłości pod uwagę jako doświadczenie zawodowe. Jak wygląda odbywanie takich praktyk i czy w firmach później istnieje możliwość zatrudnienia?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

lDoran - nie napisałeś najważniejszego. Ile masz lat/co teraz robisz. W profilu widzę, że masz 22 lata, ale nie wiem czy to prawdziwa informacja.

Ogólnie praktyki warto mieć zawsze. Nawet jeśli będą to bezpłatne praktyki na których będziesz robił kawę prezesowi i zakuwał klopsika. Nawet słaby wpis w CV jest lepszy niż brak takiego wpisu.
Dobra sprawa to też to, że poznajesz ludzi. Ja np. byłem 3 razy na bezpłatnych praktykach w czasie studiów. Na pierwszych poznałem fajnego gościa, z którym prawie otworzyliśmy firmę. Niestety w końcu zdecydowałem się pójść na studia (i to był chyba błąd ;-) ). Na studiach byłem na praktykach w jednej z większych firm państwowych o komunistycznej mentalności. Przez 2 tygodnie czytałem gazetki bo nawet komputera nie było, potem poszedłem do działu marketingu i tam dość fajnie porozumiałem się z kierownikiem. Gdybym rok wcześniej skończył studia to dostałbym zajebistą pracę, bo kierownik awansował na dyrektora w centrali i budował swój zespół - na ale k... byłem w połowie studiów i nie wziąłem tej roboty. Mimo wszystko jednak okazuje się, że nawet na głupich z pozoru praktykach można coś ugrać dla siebie.

Na trzecich praktykach byłem przez miesiąc w firmie prywatnej. Po roku szukali kogoś do pracy i przypomnieli sobie o mnie - akurat wtedy byłem pod koniec studiów więc pracę przyjąłem i jakoś udało mi się ją pogodzić ze studiami.

Ogólnie więc ze swojego doświadczenia uważam, że warto na nie pójść (choć oczywiście płatne są lepsze). Druga taka "refleksja" to, gdy szef nie potrafi Ci znaleźć zajęcia (a często tak bywa, bo zagospodarowanie osoby, która mało umie i jest poza obiegiem firmy nie jest proste) to trzeba się trochę wykazać i znaleźć pracę samemu. Popytać po kolegach z biurka obok, czy czegoś nie zrobić za nich etc. Jak zobaczą, że jesteś chętny do pracy, to przy pierwszym wakacie zapali im się lampka "był u nas taki koleś".
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 07:59