Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Odbywanie praktyk bezpłatnych
lDoran

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym poznać wasze opinie na temat odbywania praktyk bezpłatnych. Mieszka w mieście ok. 150 tyś mieszkańców, w którym są dwie firmy zajmujące się webdeveloperką. Każda z tych firm wymaga znajomości jednego frameworka, js, jq. Zdaję sobie sprawę, że nie mam z czym na razie startować na stanowisko programisty, ponieważ znam tylko php i mysql.
Więc nasuwa mi się pytanie, czy gdyby udało mi się zorganizować takie praktyki to będzie to brane w przyszłości pod uwagę jako doświadczenie zawodowe. Jak wygląda odbywanie takich praktyk i czy w firmach później istnieje możliwość zatrudnienia?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
eccocce

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Praktyki są właśnie po to, abyś nabrał trochę doświadczenia zawodowego, ale różnie z tym bywa. W jednej firmie wezmą cię "na ostro" i nauczą paru pożytecznych rzeczy, a na koniec spytają, czy chciałbyś zostać (już z pensją itp.), a w innej będzie pisał teksty seo albo otagowywał obrazki a na koniec powiedzą ci "nara". Naprawdę bywa różnie. Powinieneś dokładnie wypytać w obu firmach, co dadzą ci do roboty i możesz nawet trochę pokręcić nosem. Wiadomo, że nie jesteś na pozycji, z której łatwo stawiać warunki, ale ja osobiście lubię osoby ambitne, które nie biorą byle czego, a później płaczą po kontach, że lipną robotę mają (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W każdym razie wpiszesz sobie to później w CV, że gdzieś tam pracowałeś, ale co z tą informacją zrobi następny potencjalny pracodawca, to już zależy wyłącznie od niego.

Z mojego punktu widzenia, czyli osoby, która kiedyś prowadziła rekrutację w firmie na stanowiska m.in. web developera - znajomość php+mysql na poziomie pozwalającym stworzyć działającą w sposób w miarę logiczny stronę, to już coś. Do nas na stanowisko web developera zgłaszali się ludzie, którzy nie potrafi prostego kodu w php sklecić, a co dopiero wyobraź sobie jacy spece przychodzi na praktyki (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Głowa mała.

Ten post edytował eccocce 16.11.2010, 13:09:18
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 10:36