![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Strwożyłam prostą stronę z panelem administracyjnym. Właśnie dostałam wiadomość od firmy testującej ze aplikacja jest dziurawa i właśnie siedzą w moim panelu admina i mogą dowolnie modyfikować dane (podali login i hasło które faktycznie zapisałam w bazie). Dodam ze login i hasło przechowuje w bazie w postaci jawnej (nie md5), do tego logowanie robię metoda POST. Na stronie jest tez wyszukiwarka która jak wiadomo łączy się z baza. Danych przesyłanych z formularza nie przepuszczam przez funkcje addslashes() ale czy robiąc to zapobiegłabym przed wykradzeniem z bazy loginu i hasła? Proszę napiszcie jakie są sposoby aby porządnie zabezpieczyć prosta stronę z panelem admina aby nikt nie mógł dostać się do mojego loginu i hasła? Ten post edytował AniaR 15.11.2010, 10:37:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam jeszcze inny sposób.
Z tego co przeczytałem wnioskuję, że nie znasz się za dobrze na PHP dlatego podam Ci kilka innych metod, które w kilka sekund mogą zmniejszyć ryzyko sforsowania zabezpieczeń Twojego systemu. 1. nie używaj addslashes (bo nie do tego służy) tylko mysql_real_escape_string 2. ogranicz maksymalną ilość znaków w polu nazwy użytkownika i hasła (jeśli username nie będzie dłuższy niż 6 znaków to ustaw max na tyle ile trzeba) 3. szyfruj hasła w SHA1 lub MD5 (sugeruję to pierwsze) 4. po prostu ukryj gdzieś panel logowania dla administratora (i zablokuj dla google bot - none) 5. monitoruj logowania - będziesz wiedział, czy coś jest nie tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) [użyj do tego bazy danych, zapisu IP, hosta, daty, godziny, przeglądarki, id sesji i... to chyba wystarczy] - aczkolwiek to już jest tylko dla Twojej informacji - nie zabezpieczy... Pozdrawiam. Ten post edytował modern-web 15.11.2010, 15:18:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Z łaski swojej zobacz czego tyczy nasza dyskusja:
2. ogranicz maksymalną ilość znaków w polu nazwy użytkownika i hasła (jeśli username nie będzie dłuższy niż 6 znaków to ustaw max na tyle ile trzeba) Kolega podał pomysł ograniczenia maksymalnej ilości znaków w polu nazwy użytkownika dodając "ustaw max na tyle ile trzeba". W tym przypadku ustaw = przytnij. To, że normalna walidacja powinna opierać się na sprawdzaniu długości wprowadzanych danych, a nie na ich skracaniu to sprawa oczywista. Jednak dyskusja toczy się w innym kontekście. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 11:52 |