Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Problem z addslashes
cezarek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam taki kod:
  1. $id= addslashes(trim($_POST["id"]));
  2. $zmienna = addslashes(trim($_POST["zmienna"]));
  3.  
  4. $zapytanie = "update tabela
  5. set zmienna = '$zmienna'
  6. where id= '$id'";
  7. $wynik = mysql_query($zapytanie) or die ("Błąd nr ".mysql_errno().": ".mysql_error()."!");
  8. echo "Zmienna ".stripslashes($zmienna)." została zmieniona.";

gdzie $zmienna to ścieżka dostępu do pliku (np. "C:\Documents and Settings\User\Moje dokumenty\Moja muzyka\fotki\"). I problem polega na tym, że do bazy zapisuje się wartość bez dodanych backslash'y i po wyciągnięciu tego z bazy za pomocą stripslashes otrzymuję ścieżkę w postaci "C:Documents and SettingsUserMoje dokumentyMoja muzykafotki". Natomiast ostatnia linia powyższego kodu wyświetla zmienną w postaci prawidłowej, czyli "C:\Documents and Settings\User\Moje dokumenty\Moja muzyka\fotki". Czyli funkcja addslashes działa dopóki nie dodaję danych do bazy.
W czym tkwi problem? Co robię źle?

Pozdrawiam
cezarek
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
cezarek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Być może znów popełniam jakiś błąd, ale gdy wyciągam tą zmienną z cudzysłowem z bazy i umieszczam w polu input
  1. <input name="zmienna" value="<?= $zmienna; ?>">

aby ją wyedytować, to nic mi się nie pojawia. Gdy tą zmienną umieszczam gdzieś np. między znacznikami <p></p> wszystko jest, jak być powinno.

Poza tym dlaczego piszesz, że addslashes nie do tego służy? Między innymi tutaj utaj http://forum.php.pl/index.php?showtopic=158959, http://forum.php.pl/index.php?showtopic=157979 polecana jest właśnie ta funkcja wraz z stripslashes. Sam z książek stosowałem właśnie te funkcje. Jeśli dobrze rozumiem manual, to addslashes właśnie do tego celu powinna być używana.

Najdziwniejsze jest to, że kod, który podałem na początku działa na serwerze webd.pl, a na dreamhost.com nie.

Ten post edytował cezarek 14.11.2010, 23:16:15
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 10:05