Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PDA
Kshyhoo

Grupa: Opiekunowie

Witam. Z racji, że sporo czasu zajmuje mi podróżowanie, jak i częste przestoje w pracy, chciałbym ten czas spożytkować na php. W jaki sposób mógłbym zrealizować swoje zamiary? Czy istnieje możliwość pracy: instalacja serwera i edytora na jakimś PDA (laptop nie wchodzi w rachubę z racji wymiarów).
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Szczerze? Lepiej wyjdziesz na kupnie nawet najmniejszego netbooka.

Takie PDA z klawiaturką są fajne, ale gdy chcesz na tym normalnie kod klepać... To jak spuszczać zawartość wanny przez słomkę; fatalnie znaki specjalne się na tym wprowadza. Owszem, można remapować, ale nie ma na tym tylu klawiszy, żeby nie pozbawiać się części funkcjonalności. Pozostaje jeszcze problem oprogramowania - z tego co się orientuję, to ciężko dorwać się do czegokolwiek, co miało choćby kolorowanie składni.

Klawiatura sprzętowa QWERTY w PDA jest fajna (sam na inne się nie oglądam), ale:
  • problemy z wklepywaniem znaków specjalnych (zwłaszcza: $<>); polskie znaki - zależy od urządzenia - czasem wystarczy użyć czegoś w stylu Shifta, ale czasem trzeba się mocniej nagimnastykować
  • mało softu developerskiego na same urządzenia
  • ból kciuków po jakimś czasie wklepywania

Z tym ostatnim, to nie jest wyssane z palca; miałem sporo tekstu do przepisania i aby nie tracić czasu w podróży, postanowiłem zrobić to na PDA. Po ~godzinie i 14k wklepanych znaków (z diakrytykami) musiałem sobie zrobić przerwę... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

A nie wyobrażam sobie klepania kodu na takim urządzonku; już wolałbym netbooka.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 08:46