![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zamierzam w jak najszybszym czasie czyli do stycznia opanować początki oraz średnio zaawansowane tematy o PHP.
Zacząłem uczyć się głównie z Manuala oraz zamierzam kupić książkę - PHP Praktyczne projekty. a ) W jakiej kolejności najlepiej się uczyć PHP ? - Tak jak jest w manaulu, po kolei (?). b ) W jaki sposób doskonalić wiedzę i łączyć poszczególnie zagadnienia o PHP pisząc skrypty ? Czyli przykładowo mam wiedzę o instrukcjach warunkowych (if , for , else if itd.) to teraz z czego najlepiej skorzystać aby łączyć tą wiedzę z innymi zagadnieniami np. funkcjami... czy klasami & obiektami. Ten post edytował f(x) 7.11.2010, 23:37:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 5 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zaczynałem parę lat temu z PHP (był to mój pierwszy język), to miałem konkretny cel - stworzenie strony działającej dynamicznie, więc właściwie uczyłem się tylko rzeczy, które były mi potrzebne w danej chwili. Wyniki omawiałem ze znajomym z pewnego forum (bardzo dobry programista) i to głównie on naprowadzał mnie na lepsze rozwiązania, wskazywał błędy, itp. Poza tym pisałem różne tematy, posty na forach o PHP, próbowałem pomagać innym, czytałem forum na bieżąco. To pozwala poznać wiele innych spojrzeń na zagadnienia. Z bardziej zaawansowanymi zagadnieniami, jak choćby optymalizacja, programowanie obiektowe, itp. zetknąłem się dopiero na studiach 4 lata temu przy okazji nauki C/C++. Książki dla mnie raczej zawsze były za grube, za nudne i napisane nie po kolei. Do tej pory uczę się tak samo - gdy czegoś potrzebuję, po prostu tego szukam i czytam.
Podsumowując - moim zdaniem najlepsza metoda nauki, to nauka przez praktykę, czyli klepanie kodu. Czytanie o programowaniu nie zrobi z ciebie programisty. Ten post edytował eccocce 7.11.2010, 23:55:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 02:36 |