Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Porównywanie godzin
sematuszewski

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie chciałbym prosić o pomoc, otóż nie mogę wymyślić w jaki sposób porównać godziny. Chodzi mi o to że skrypt będzie zwrazał "prawdę" np. w przedziale od 20:00-1:00, a potem fałsz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Napisałem sobie taką funkcję:

1. $czasstart='20:00';
  2. $czasstop='22:00';
  3.  
  4. if (date("H:i")>=$czasstart and date("H:i")<=$czasstop)
  5. {
  6. echo 'tak';
  7. }
  8. else {
  9. echo 'nie';
  10. }

Skrypt porównuje aktualną godzinę z godzinami w zmiennych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W tym przypadku jeśli godzina aktualna jest >= godzinie startowej i <= godzinie końcowej skrypt się wykonuje 'TAK' w przeciwnym razie 'NIE'...

I teraz moje pytanie jak zrobić to, gdyż jeśli w zmiennej podstawię godzinę 1:00 no to skrypt już nie działa prawidłowo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Może jakaś sugestia/podpowiedź. Oczywiście format godziny nie musi być 24h równie dobrze może być 12h, byleby to działało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdro...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sematuszewski

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No tak co racja to racja w końcu godzina 00:00 rozpoczyna nowy dzień, no nie pomyślałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) :P

Czyli mówisz, abym zrobił to tak, że skrypt porównuje najpierw godziny, a jeśli godzina przypada po 00:00 to i daqty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 07:22