![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to jest, mogę zrobić "prawie" identyczny layout zamieszczony np. na deviantart ? "prawie" identyczny tzn. zerżnięte wszystko od twórcy oraz dodanie coś od siebie
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Tak jak już pisałam, prace muszą być niemalże identyczne lub posiadać bardzo charakterystyczne i unikalne elementy. To, że strona jest "podobna" o niczym nie świadczy, gdyż (jak sam wspomniałeś) dwóch grafików może wykonać zupełnie niezależnie podobne prace.
Konsekwencje wzorowania? To chyba zależy na kim się "wzorujesz". Przypadek jaki mi teraz przychodzi do głowy, został załatwiony polubownie - kradzież dotyczyła projektu niewykorzystanego - przedstawionego jedynie w portfolio, więc "złodziej" został zobligowany do jego zakupu. Zatem "kara" wyniosła go około 2.000zł o ile mnie pamięć nie myli. Z tym, że sprawa była ewidentna - projekt był niemal kropka w kropkę skopiowany. Jednak bardzo ciężko jest komuś udowodnić plagiat, bo trudno jednoznacznie oddzielić "wzorowanie się" od kopiowania ![]() Ten post edytował Daiquiri 2.11.2010, 20:43:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:17 |