![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam stara ksiazke od PHP4, a chcialbym zaczac sie uczyc programowania obiektowego, ale gdzies na tym forum czytalem opinie uzytkownika, ze OOP w PHP4 rozni sie zalozeniami i koncepcja od OOP w php5. Nie wiem teraz czy jest sens zaczac uczyc sie tego ze starej ksiazki o PHP4 i pozniej przejsc na PHP5, czy lepiej zaczekac az kupie sobie nowa ksiazke i dopiero zaczac nauke? Bo jesli OOP w php4 i php5 to dwie rozne rzeczy, to chyba lepiej poczekac. Co o tym sadzicie? Ten post edytował kaźmirz 30.10.2010, 22:24:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wersji 5.3 w stosunku do wersji 4 zmieniło się bardzo dużo i nie chodzi tylko o samą obiektowość, ale o masę nowych funkcji, usunięcie starych przestarzałych funkcji.
Nie ma najmniejszego sensu uczenia się obiektówki dla php4, stracisz tylko czas - sam się o tym przekonasz gdy zaczniesz uczyć się obiektówki z php5 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do pytania o książki... można ale... Na internecie jest masa dobrych kursów, masz manual - nie wiem w czym problem. Z książek ostatnimi czasy można nauczyć się złych nawyków. Ten post edytował fifi209 30.10.2010, 22:44:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pytania o książki... można ale... Na internecie jest masa dobrych kursów, masz manual - nie wiem w czym problem. Z książek ostatnimi czasy można nauczyć się złych nawyków. Ja jakos nie lubie sie uczyc z kursow na necie, wole trzymac ksiazke papierowa w rece i cos tam skrobac na klawiaturze (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zerknac na cos, lub sobie cos przypomniec = net, nauka od podstaw = ksiazka papierowa (mowie o sobie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) W dodatku, czasami lubie sobie wylaczyc lapka, polozyc sie w lozku i poczytac sobie ksiazke o programowaniu - no i moja kolekcja sie powiekszy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzieki za rady, juz wiem ze ksiazke php4 moge spokojnie odlozyc do lamusa (bez wyrzutow sumienia) i zakupic php5. Jeszcze jedno, jaka jest roznica miedzy php5 i php6 ? - doszly tylko nowe "bajery", czy cale zalozenia sie pozmienialy jak w przypadku php4->php5 ? Bo moze nie warto teraz kupowac ksiazek od php5, tylko juz php6? Ten post edytował kaźmirz 30.10.2010, 23:15:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 09:35 |