![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na poczatku powiem ze nie jestem totalnie zielony w php :/ Napisałem skrypt rejstracji i logowań. składajaca sie z : -regist.php ( rejestracja uzytkowników) -login.php ( logowanie) -site.html ( strona głowna) zamieszcze te skrypty regist.php
login.php
w sumie wszystko działą rejestruje uzytkowników i loguje. Ale nie tak jakby tego chciał :/ 1. podczas rejestracji nie wymusza na uzytkowniku wypełnienia wszystkich pól :/ 2. Nie sprawadza czy konto o podanej nazwie juz isnieje :/ i tworzy nowe o istniejacej juz nazwie :/ mam jeszcze 3 problem jak wymusić na uzytkowniku aby strone site.html mozna było ogladać dopiero po rejestracji?? Moze to dla was proste rzeczy ale ja mam z tym mały problem :/ POzdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały kod? Śnij dalej...
I. Rejestracja: 1. tworzysz formularze HTML. 2. piszesz skrypt PHP 3. łączysz się z bazą danych i odbierasz dane z formularzy 4. przypisujesz im zmienne 5. robisz kilka zapytań do bazy -> w tym sprawdzając, czy dana nazwa użytkownika już istnieje 6. jeśli nie istnieje tworzysz kolejne zapytanie - INSERT 7. dodajesz do bazy odpowiednie wartości (ze zmiennych) 8. wywalasz komunikat, że rejestracja przebiegła prawidłowo. II. Logowanie: 1. tworzysz odpowiednie pola w HTML 2. w PHP odbierasz odbierasz odpowiednie dane i przypisujesz im zmienne 3. robisz kilka zapytań w celu sprawdzenia (poprawna/błędna nazwa użytkownika, poprawne/błędne hasło) 4. jeśli dane zostaną potwierdzone przez bazę to tworzysz sesję 5. robisz przekierowanie do strony dla zalogowanych III. Strona dla zalogowanych: 1. łączysz się z bazą 2. sprawdzasz, czy taka (jak powyżej) sesja jest aktywna 3. jeśli nie to przekierowanie do strony logowania / jeśli tak to nic nie robi 4. (... dalej zależy od Ciebie) IV. Wylogowanie: 1. łączysz z bazą 2. dezaktywujesz sesję 3. przekierowanie do na stronę logowania Nic trudnego. Poczytaj kilka kursów PHP żebym nie musiał tłumaczyć Ci podstaw. Ostatnio spotkałem podobny temat i już mnie to szczerze mówiąc znudziło - gadanie jak do ściany. Jak już coś obczaisz to przejdziemy na programowanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Narazie tylko schemat - żebyś wiedział o co w tym chodzi. Poczytaj o: -> łączeniu z bazą MySQL -> odbieraniu danych z formularzy -> tworzeniu zmiennych -> zapytaniach do bazy SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE -> klauzulach (w zapytaniach do bazy - np. WHERE id > 0) -> sesjach Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:49 |