Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Laptop, tablet, netbook, czy smartfon?, Przenośny komputer
WebCM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zamierzam kupić przenośny komputer. Nie mam dużych wymagań - w kolejności od najważniejszych:
1. Przeglądanie Internetu, komunikatory
2. Klepanie kodu (PHP, HTML, SQL, C++, Pascal) i odpalanie go
3. Programy naukowe (np. Maxima), kalkulatory, wykresy, PDF, DOC, PPT, ODF
4. Obsługa pamięci USB
5. Muzyka i lekkie gry
6. Uruchamianie innych aplikacji, np. GIMP, 3D (opcjonalnie)
7. Eksperymenty w systemie operacyjnym (opcjonalnie)
8. Ma być lekki, wydajny, wygodny w obsłudze i energooszczędny

Smartfon - zmieści się w kieszeni, sieć w zasięgu ręki, dotykowy ekran, dużo softu
Tablet - ciekawa alternatywa, ekran dotykowy, ale ma wiele wad
Netbook - lekki, zalety jak w laptopie, ale brak pełnej wygody (za mały ekran)
Laptop - ciężki, ale lepszy do programowania, Internetu, Linuksa, nauki...
PC - wygodny, ma zewnętrzną klawiaturę i mysz, ale niemobilny

Na razie stawiam na laptop, ale mam możliwość nabycia smartfona Samsung Galaxy po promocji. (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Co lepsze? Najważniejszy dostęp do Internetu - na lapku mam duży ekran, a telefon mogę odpalić nawet na ulicy.

Cena maksymalna: trudno powiedzieć, przyjmijmy 2000 PLN. Ważny jest stosunek Jakość/Cena
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Nawet starsze karty potrafią przyspieszać 3D. Czego więc potrzebują IE 9, WPF i inne wynalazki?

No niestety, raczej nieco nowszej karty - chociażby Photoshop nie skorzysta z trochę słabszej karty. A już na pewno Intel GMA w tej sytuacji odpada.

Cytat
RAM - 2 GB to podstawa. Przy 32bit wystarczy nawet 1 GB.

Heh, a czym się różni 64/32-bit pod tym względem? Tu chodzi o pamięć MOŻLIWĄ do zaadresowania, a nie faktycznie wykorzystywaną. I uwierz, 2 GiB może być mało, na 1 GiB już bym się wcale nie oglądał, bo niestety - twórcy aplikacji przestali się przejmować wykorzystywaną pamięcią. Chyba że lubisz oglądać odmalowywane okienka ze swapa. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mam w tej chwili 4 GiB i wykorzystywanie w ~90% nie jest niczym szczególnym. Choć, z tego co zauważyłem, to Windows 7 x64 nieco lepiej się z tą pamięcią obchodzi (i nie mam tu na myśli możliwości wykorzystania >3 GiB).

Cytat
Dysk - wystarczy 40 KB. Kluczowy jest szybki dostęp do danych, czyli SSD lub dobry HDD

Jeśli masz zamiar pracować na Windows, to dość prędko Ci to da popalić; Win7 zżera ponad 10 GiB, do tego dołącz jakieś swoje programy... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
jak jest wszystko dobrze dograne razem to wszystko zależy co do czego - ale jakoś nie spotkałem się, by dysk był wąskim gardłem (a nie - spotkałem się raz 7 lat temu na starym stacjonarnym gdzie zaleciłem znajomemu defragmentację na jedynej nie formatowanej od lat partycji z filmami oraz mp3-kami ^^)

Jest, jest; zwłaszcza typowe 5400rpm. Pomijam już zużycie energii - nie jest tajemnicą, że twardziele są jednymi z większych jej konsumentów.

Cytat
Szybki czas startu systemu i wydajna praca. Liczy się głównie RAM i dysk oraz współpraca wszystkich podzespołów.

Czy ja wiem, czy szybki czas startu jest teraz tak istotny... Suspend-to-disk i w sumie to lotto.

Cytat
7. Eksperymenty w systemie operacyjnym (opcjonalnie)

No tu ważne jest, aby CPU posiadał rozszerzenia wirtualizacyjne. Niby pierdoła i na co mi się to przyda, ale uwierz, że przyda Ci się, i to nawet prędzej niż się wydaje. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
WiFi i opcjonalnie Bluetooth
...
Sterowniki do urządzeń - najlepiej bez 10 osobnych aplikacji w autostarcie

Jedno wyklucza drugie. Niestety, do laptopów jest masa aplikacji-sterowników, bez których nie wykorzystasz pełni możliwości. Skupiam się teraz na Windows, bo w Linuksie zwykle jest tak, że sterowniki, to osobne procesy (niech ktoś poprawi, jak się mylę).

Sam touchpad jest obsługiwany przez dwa procesy i jak wyłączysz któryś -> kaplica. A większość, to Synaptics. Do tego dźwięk -> kolejne trzy procesy (tak, tak, pierwszy -> usługa systemowa, drugi -> warstwa abstrakcji, trzeci -> właściwy sterownik). Rekordzistą jest tu Bluetooth - nie mam pojęcia, po kiego tyle procesów, ale na to nic nie poradzisz, bo wywalając kolejne - pozbawiasz się funkcjonalności. Też tego nie rozumiem, ale trzeba się z tym pogodzić.

Konkluzja: trochę Twoich wymagań jest z sobą wzajemnie sprzecznych. ;P
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 23:56