Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Laptop, tablet, netbook, czy smartfon?, Przenośny komputer
WebCM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zamierzam kupić przenośny komputer. Nie mam dużych wymagań - w kolejności od najważniejszych:
1. Przeglądanie Internetu, komunikatory
2. Klepanie kodu (PHP, HTML, SQL, C++, Pascal) i odpalanie go
3. Programy naukowe (np. Maxima), kalkulatory, wykresy, PDF, DOC, PPT, ODF
4. Obsługa pamięci USB
5. Muzyka i lekkie gry
6. Uruchamianie innych aplikacji, np. GIMP, 3D (opcjonalnie)
7. Eksperymenty w systemie operacyjnym (opcjonalnie)
8. Ma być lekki, wydajny, wygodny w obsłudze i energooszczędny

Smartfon - zmieści się w kieszeni, sieć w zasięgu ręki, dotykowy ekran, dużo softu
Tablet - ciekawa alternatywa, ekran dotykowy, ale ma wiele wad
Netbook - lekki, zalety jak w laptopie, ale brak pełnej wygody (za mały ekran)
Laptop - ciężki, ale lepszy do programowania, Internetu, Linuksa, nauki...
PC - wygodny, ma zewnętrzną klawiaturę i mysz, ale niemobilny

Na razie stawiam na laptop, ale mam możliwość nabycia smartfona Samsung Galaxy po promocji. (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Co lepsze? Najważniejszy dostęp do Internetu - na lapku mam duży ekran, a telefon mogę odpalić nawet na ulicy.

Cena maksymalna: trudno powiedzieć, przyjmijmy 2000 PLN. Ważny jest stosunek Jakość/Cena
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
WebCM

-----

Cytat
na galaxy nieźle się programuje, spokojnie postawisz tam se ubuntu i będziesz śmigał w eclipsie że hey
To miał być żart, ale to prawda. Hardkorom udało się zainstalować Ubuntu na Galaxy i odpalić kompilator (IMG:style_emoticons/default/cool.gif)

Cytat
A nie wystarczy ci miliard tematów na forum?
Każdy przypadek jest inny, a tutaj rozważamy kilka typów urządzeń.

Czasem mam ochotę na tablet ze względu na dużą mobilność i funkcje (dotykowy duży ekran, WiFi, dobre parametry, niska waga). Pamiętacie film Microsoftu z 2005 roku z wizją 2010? Z drugiej strony przed tabletami długa droga i nie są w pełni wygodne. I tak nie będę go wszędzie nosił. Technologia zniewala społeczeństwo. Patrzę w przyszłość, dlatego stawiam na laptop.

Wymagania od laptopa
  1. System operacyjny - najlepiej Ubuntu, SUSE albo Windows 7. Może być bez systemu.
  2. Matryca - co najmniej 15"
  3. Procesor - w miarę wydajny. Najlepiej, by się nie grzał mocno. Kiedyś popularne były Intel Core. Nie śledzę na bieżąco nowinek sprzętowych. Jest sens kupować 64bit?
  4. Dysk - wystarczy 40 KB. Kluczowy jest szybki dostęp do danych, czyli SSD lub dobry HDD
  5. RAM - 2 GB to podstawa. Przy 32bit wystarczy nawet 1 GB.
  6. Grafika - przyzwoita. W CS-a, GTA IV ani inne wymagające gry nie gram. Niektóre programy mają akcelerację sprzętową. Nawet starsze karty potrafią przyspieszać 3D. Czego więc potrzebują IE 9, WPF i inne wynalazki?
  7. Napęd optyczny - niekonieczny - jeśli już to CD/DVD
  8. Szybki czas startu systemu i wydajna praca. Liczy się głównie RAM i dysk oraz współpraca wszystkich podzespołów.
  9. Wygodna klawiatura - opcjonalnie możliwość podłączenia zewnętrznej
  10. Dobra jakość dźwięku z wbudowanych głośników
  11. Stabilne gniazdo zasilania, aby zawsze kabel kontaktował
  12. WiFi i opcjonalnie Bluetooth
  13. Maksymalna waga - 2-3 kg, dopuszczam wyjątki
  14. Sterowniki do urządzeń - najlepiej bez 10 osobnych aplikacji w autostarcie
  15. Nie nagrzewa się szybko, a ciepło jest prawidłowo odprowadzane przez system chłodzenia
  16. Oszczędny - czyli nie żre prądu jak smok (im mniej, tym lepiej)
  17. Dodatki typu karta TV, PCMCIA, kamera, porty COM/LPT są zbędne (acz nie zaszkodzą)
+Quote Post
zegarek84

-----

Cytat(WebCM @ 15.10.2010, 22:44:44 ) *
Wymagania od laptopa
[*]Procesor - w miarę wydajny. Najlepiej, by się nie grzał mocno. Kiedyś popularne były Intel Core. Nie śledzę na bieżąco nowinek sprzętowych. Jest sens kupować 64bit?
chyba dalej popularniejsze są celerona... ale rozwiązania ida po prostu w wielordzeniowość - te nowe obsługują i 64bitowe aplikacje i 32bitowe - więc chyba nie warto nastawiać się na typowo 64bitowy procesor i się ograniczać - chociaż sprzęt nie jest moją mocną stroną więc może nie walnąłem głupoty (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
[*]Dysk - wystarczy 40 KB. Kluczowy jest szybki dostęp do danych, czyli SSD lub dobry HDD
jak jest wszystko dobrze dograne razem to wszystko zależy co do czego - ale jakoś nie spotkałem się, by dysk był wąskim gardłem (a nie - spotkałem się raz 7 lat temu na starym stacjonarnym gdzie zaleciłem znajomemu defragmentację na jedynej nie formatowanej od lat partycji z filmami oraz mp3-kami ^^) - pozatym zawsze można dopiąć zewnętrzny dysk pod usb - więc archaiczne ograniczenie gdyż wszędzie będzie spełnione to usb w wersji 2.0 a nie 1.1 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
[*]RAM - 2 GB to podstawa. Przy 32bit wystarczy nawet 1 GB.

pierwszy lepszy netbook na allegro z ograniczeniem 1GB kosztuje tylko 888zł + spełnia sporo warunków + oczywiście także ma wyjście na zewnętrzny monitor - za 400zł w zasadzie bez wad kupisz sobie lcd panoramiczny 19" powystawowy gdzie jakość obrazu jest dobra... klawiaturę w domu zawsze możesz podpiąć pod USB - podobnie jak mysz
[*]Wygodna klawiatura - opcjonalnie możliwość podłączenia zewnętrznej
jak to już pisałem wyżej - sam przy swoim lapku podpinam często klawiaturę gdyż nie lubię za blisko monitora plus nie obawiam się gdy pije cherbatę czy piwo o zalanie laptopa - co najwyżej klawiaturę - na stacjonarnym z tego powodu padły mi 3 klawiatury ;p
[*]WiFi i opcjonalnie Bluetooth
wifi to już standard, przy lapku za 2k warunki wszystkie będziesz miał spełnione - a nawet jeśli bluethoot nie bedzie i nie będzie Ci przy zakupie potrzebne tylko później to zawsze modem pod usb możesz dokupić...

ogólnie wszystko jednak zależy co do czego ma służyć - jesli przede wszystkim mobilność plus zalety kompa to może netbook, jeśli mniej mobilność aczkolwiek jednak to laptop (za 2k będzie solidny) - jednak jeśli już laptop i matryce panoramiczną - choćby przy filmach nie masz zbędnej powierzchni ekranu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - oczywiście pod kontem gier, czyli wydajności do ceny najlepiej wypada wciąż stacjonarka (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 02:50