![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamierzam kupić przenośny komputer. Nie mam dużych wymagań - w kolejności od najważniejszych:
1. Przeglądanie Internetu, komunikatory 2. Klepanie kodu (PHP, HTML, SQL, C++, Pascal) i odpalanie go 3. Programy naukowe (np. Maxima), kalkulatory, wykresy, PDF, DOC, PPT, ODF 4. Obsługa pamięci USB 5. Muzyka i lekkie gry 6. Uruchamianie innych aplikacji, np. GIMP, 3D (opcjonalnie) 7. Eksperymenty w systemie operacyjnym (opcjonalnie) 8. Ma być lekki, wydajny, wygodny w obsłudze i energooszczędny Smartfon - zmieści się w kieszeni, sieć w zasięgu ręki, dotykowy ekran, dużo softu Tablet - ciekawa alternatywa, ekran dotykowy, ale ma wiele wad Netbook - lekki, zalety jak w laptopie, ale brak pełnej wygody (za mały ekran) Laptop - ciężki, ale lepszy do programowania, Internetu, Linuksa, nauki... PC - wygodny, ma zewnętrzną klawiaturę i mysz, ale niemobilny Na razie stawiam na laptop, ale mam możliwość nabycia smartfona Samsung Galaxy po promocji. (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Co lepsze? Najważniejszy dostęp do Internetu - na lapku mam duży ekran, a telefon mogę odpalić nawet na ulicy. Cena maksymalna: trudno powiedzieć, przyjmijmy 2000 PLN. Ważny jest stosunek Jakość/Cena |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat na galaxy nieźle się programuje, spokojnie postawisz tam se ubuntu i będziesz śmigał w eclipsie że hey To miał być żart, ale to prawda. Hardkorom udało się zainstalować Ubuntu na Galaxy i odpalić kompilator (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Cytat A nie wystarczy ci miliard tematów na forum? Każdy przypadek jest inny, a tutaj rozważamy kilka typów urządzeń.Czasem mam ochotę na tablet ze względu na dużą mobilność i funkcje (dotykowy duży ekran, WiFi, dobre parametry, niska waga). Pamiętacie film Microsoftu z 2005 roku z wizją 2010? Z drugiej strony przed tabletami długa droga i nie są w pełni wygodne. I tak nie będę go wszędzie nosił. Technologia zniewala społeczeństwo. Patrzę w przyszłość, dlatego stawiam na laptop. Wymagania od laptopa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymagania od laptopa chyba dalej popularniejsze są celerona... ale rozwiązania ida po prostu w wielordzeniowość - te nowe obsługują i 64bitowe aplikacje i 32bitowe - więc chyba nie warto nastawiać się na typowo 64bitowy procesor i się ograniczać - chociaż sprzęt nie jest moją mocną stroną więc może nie walnąłem głupoty (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) [*]Procesor - w miarę wydajny. Najlepiej, by się nie grzał mocno. Kiedyś popularne były Intel Core. Nie śledzę na bieżąco nowinek sprzętowych. Jest sens kupować 64bit? [*]Dysk - wystarczy 40 KB. Kluczowy jest szybki dostęp do danych, czyli SSD lub dobry HDD jak jest wszystko dobrze dograne razem to wszystko zależy co do czego - ale jakoś nie spotkałem się, by dysk był wąskim gardłem (a nie - spotkałem się raz 7 lat temu na starym stacjonarnym gdzie zaleciłem znajomemu defragmentację na jedynej nie formatowanej od lat partycji z filmami oraz mp3-kami ^^) - pozatym zawsze można dopiąć zewnętrzny dysk pod usb - więc archaiczne ograniczenie gdyż wszędzie będzie spełnione to usb w wersji 2.0 a nie 1.1 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) [*]RAM - 2 GB to podstawa. Przy 32bit wystarczy nawet 1 GB. pierwszy lepszy netbook na allegro z ograniczeniem 1GB kosztuje tylko 888zł + spełnia sporo warunków + oczywiście także ma wyjście na zewnętrzny monitor - za 400zł w zasadzie bez wad kupisz sobie lcd panoramiczny 19" powystawowy gdzie jakość obrazu jest dobra... klawiaturę w domu zawsze możesz podpiąć pod USB - podobnie jak mysz [*]Wygodna klawiatura - opcjonalnie możliwość podłączenia zewnętrznej jak to już pisałem wyżej - sam przy swoim lapku podpinam często klawiaturę gdyż nie lubię za blisko monitora plus nie obawiam się gdy pije cherbatę czy piwo o zalanie laptopa - co najwyżej klawiaturę - na stacjonarnym z tego powodu padły mi 3 klawiatury ;p[*]WiFi i opcjonalnie Bluetooth wifi to już standard, przy lapku za 2k warunki wszystkie będziesz miał spełnione - a nawet jeśli bluethoot nie bedzie i nie będzie Ci przy zakupie potrzebne tylko później to zawsze modem pod usb możesz dokupić...ogólnie wszystko jednak zależy co do czego ma służyć - jesli przede wszystkim mobilność plus zalety kompa to może netbook, jeśli mniej mobilność aczkolwiek jednak to laptop (za 2k będzie solidny) - jednak jeśli już laptop i matryce panoramiczną - choćby przy filmach nie masz zbędnej powierzchni ekranu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - oczywiście pod kontem gier, czyli wydajności do ceny najlepiej wypada wciąż stacjonarka (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 02:50 |