![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) .
Czytam książkę PHP i MySQL - Vademecum profesjonalisty, jestem na 67 stronie. Czytałem dalej o tych instrukcjach warunkowych typu - if, else itd. ale zupełnie z tego nic nie rozumiem. Autor książki źle naucza PHP ! Ta książka jest beznadziejna. Ciągnie ten sam przykład już do strony 67 i mam w przetwarzanieformualrza.php aż 130 linijek ! To jest jakieś poj... Powinien każdy temat rozpoczynać nowym przykładem. Teraz pytanie do was, jak wyglądała wasza nauka PHP ? Czytaliście książkę czy kursy internetowe ? Można się uczyć z Manuala ? Bo nie wiem jak się uczyć PHP (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . Na chwilę obecną mój kod wygląda tak (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) :
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Dziś siedziałem od 12 do 17 nad książką, jak weszły instrukcje to już... x_x Wybacz, ale dla mnie wygląda to tak, że o tej 12:00 pierwszy raz wziąłeś tę książkę do ręki, bo dojechanie do 67 strony tej pozycji oznacza przeczytanie raptem 30 stron! Nie rozumiesz instrukcji warunkowych? Wpisz hasło w Google/Wikipedie i dostaniesz dosłownie tonę opisów tego, co zasadniczo przetłumaczone na język polski powinno być dla Ciebie jasne. Dalej nie rozumiesz? Zapytaj na forum, zamiast się żalić na swój ciężki los i wklejania kodu przeklepanego z książki lub skopiowanego z przykładów na płycie. @mike Bardzo obrazowy przykład! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @nospor Cytat dla Ciebie: Cytat Podejmowanie decyzji za pomocą instrukcji warunkowych Aby właściwie odpowiedzieć na życzenie klienta, kod musi być zdolny do podejmowania decyzji. Konstrukcje dające programowi możliwość ich podejmowania są nazywane instrukcjami warunkowymi. Instrukcja if Do podejmowania decyzji może być zastosowana instrukcja if, która powinna otrzymać warunek użycia. Jeżeli wartość warunku wynosi true, zostanie wykonany następny fragment kodu. Warunki w instrukcji if muszą być oznaczone nawiasami () Na przykład, jeżeli klient nie zamówi ani opon, ani oleju, ani świec, zazwyczaj oznacza to przypadkowe naciśnięcie przycisku Złóż zamówienie jeszcze przed wypełnieniem formularza. W tym wypadku powinna zostać wyświetlona wiadomość znacząca więcej niż "Zamówienie przyjęte". Kiedy odwiedzający stronę nic nie zamawia, powinna się pojawić wiadomość w rodzaju: "Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!". Można to łatwo wykonać za pomocą następującej instrukcji if: W powyższym przykładzie został zastosowany warunek $ilosc == 0. Należy pamiętać, ze operator równości (==) zachowuje się inaczej niż operator przypisania (=). Wartość warunku $ilosc == 0 wynosi true, jeżeli wartość zmiennej $ilosc jest równa zero. Jeżeli wartość $ilosc nie jest równa zero, warunek będzie miał wartość false. Instrukcja echo zostanie wykonana, gdy wartość warunku wynosi true. Następnie z tym samym namaszczeniem autor opisuje bloki kodu ({}) oraz instrukcje else. Jak bardzo ktoś chce zobaczyć to mogę zrobić fotkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Dodam tylko, że jest to kontynuacja przykładu z formularzem składania zamówienia. Zmienna $ilosc również została wcześniej omówiona... Ten post edytował Daiquiri 25.10.2010, 10:23:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 02:40 |