![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Interesuje mnie czy jest możliwość aby wyciągnąć losowy rekord z bazy ale aby po odświeżeniu strony ciągle był ten sam? Myślałem aby wylosować a następnie dodać do bazy i z powrotem wyciągnąć . Na razie mam takie zapytanie które wyciąga losowy rekord:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak widzisz mój skrypt zawiera także polecenie UPDATE, które w twoim wypadku będzie chyba niezbędne...
System ten opierał się na tym, że po wygenerowaniu kodu przypisywał rekordowi wartość "session_id()", tak by użytkownik otrzymywał ciągle ten sam kod. Opiszę to inaczej... $query1 wyciągał z bazy ten rekord, który ma id sesji == session_id() użytkownika. Jeśli nie było -> patrz $query2 $query2 jeśli w bazie nie było rekordu, który miałby przydzielony taki sam session_id() jak id sesji użytkownika to szukał takiego, który ma = 0 i przydzielał mu session_id() == użytkownika. Po co? Patrz $query3 $query3 wyciągał z bazy ten rekord, który ma id sesji == session_id() użytkownika (po to by F5 nie było rozwiązaniem na uzyskanie nowego kodu). Ważna jest kolejność wykonywania zapytań. Jest to zabezpieczenie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Opisz mi dokładniej co musisz zrobić itp. Jeśli będzie Ci wygodniej to zapraszam do rozmowy przez GG: 25628835 Pozdrawiam. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował modern-web 23.10.2010, 21:07:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 10:31 |