![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
w jaki sposob rozwiazac najefektywniej problem "ostatnio przeczytanych" postow?
musi to byc baza? czy cookie albo sesja? jak to zrobic? zapisuje nieprzeczytane posty od daty ostatniej wizyty (24h) a nastepnie je kasuje? chodzi mi o teorie chodzi mi o rozwiazanie mozliwie jak najlepsze (najszybsze, takie ktore wytrzyma znaczacy ruch) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Najbardziej optymalne i najlepsze rozwiazania wydaja mi sie byc takie, jesli jest jeszcze cos do poprawienia to poprosze o napisanie:
1. Limit postow: 100 2. Jest tak zrobione, ze przy zalogowaniu sprawdza ostatnia date zalogowania sie (robie strone na certyfikatach ssl, 256-bit wiec caly czas trzeba sie logowac) i na jej podstawie robi petle, gdzie dodaje wszystkie nieprzeczytane posty od najnowszych z limitem jak w punkcie 1. 3. Post jest zamarkowany jako przeczytany, jesli wejdzie sie na ostatnia strone (ostatnia strona moze byc pierwsza strona, glowna tematu). Jest to zrobione bez obciazania czegokolwiek - wystarczy sprawdzic ilosc stron i jesli user wejdzie na ostatnia to sie odhacza. 4.
1 pole wiecej id_f <- mowi, do ktorego forum zostal przypisany post, eliminuje to sprawdzanie kazdego postu i zwieksza szybkosc (czyt. czy w danym forum sa nieprzeczytane posty). Gwoli wyjasnienia: kiedy ktos doda post w TEMACIE to jest w tym ostatnim uaktalniania kolumna: "updated", po tej kolumnie wyswietlana jest lista tematow (wg najnowszych). ---- dorzuce jeszcze kod, moze komus sie przyda: uaktualnianie bazy
tablea "updated" w temacie -> rodzaj: DATETIME reszta, wiadomo Ten post edytował AndyPSV 21.10.2010, 10:08:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 14:35 |