![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witjacie!
Mam nietypowe pytanie - ile wynosi granica przyzwoitości dla renderowania jednej podstrony która jest nazwijmy to statyczna? Tzn. używa szablonów i pobiera dane z MySQL`a (bez czytników rss i innych bajerów). Pytam ponieważ piszę system szablonów (a właściwie skończyłem) i wygenerowanie podstrony na podstawie pliku .tpl który posiada kilka powiązań z innymi plikami zajmuje ok. 7-10ms. Jestem paranoikiem jeśli chodzi o wydajność i sam system tplek ma swój wewnętrzny cache (coby jednego newsa nie pobierać 2x chcąc mieć go w json oraz w html) ale zastanawiam się czy dodatkowo nie pooptymalizować kodu bardziej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś kiedyś widziałem podobne porównanie.
Co do tego while list each - to chyba działa ciut inaczej w niektórych sytuacjach, nie sprawdzałem ale Tobie radzę. Cytat Mogę oczywiście przyjąć założenie, że buforuje tylko strony dla niezalogowanych jednakże to trochę mijanie się z problemem. A wg mnie lepiej tak przyjąć. Tworząc cache osobno dla zalogowanych tak na prawdę tworzysz ich 2x więcej (po 1 dla zalogowanych i niezalogowanych) czyli powodujesz niepotrzebny narzut czasowy - na zarządzanie tymi plikami. Lepiej jak zaimplementujesz w swoim systemie szablonów bajer polegający na zamianie pewnych danych znajdujących się w wyciągniętych z cache plików na dane odpowiadające zalogowanemu (lub nie) użytkownikowi. Nasuwa mi się pytanie - po co Ci system szablonów polegający na ręcznym parsowaniu plików? Nie wystarczy Ci prosty mechanizm parsowania przez interpreter PHP plików *.tpl.php, jedną bardzo małą funkcją? W takim pliku możesz sobie mieszać HTML z PHP i w dodatku działa to znacznie szybciej. Główną wadą jest niestety to, że takich szablonów nie podeślesz przecież użytkownikom do edycji. Ale to już zależy co tworzysz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:09 |