Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [ZendFramework] modele w aplikacji z modułami
Daimos

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Ciekawi mnie jakie Wy macie rozwiązania na modele w aplikacjach z modułami.
Kiedy ustawimy sobie moduły, autoloader automatycznie nam dopisuje ścieżkę do modeli "zbiorczych", które są w katalogu głównym aplikacji, a teraz co z modelami, które mają być dedykowane dla danego modułu?
Czyli jak wywołać model, który będzie np. w katalogu:
Cytat
application/module/NAZWAJAKAS/models/ModelTestowy.php

Tam autoloader sam już nie wejdzie, trzeba sobie radzić. Niektórzy robią to dodając include_paths do każdego modułu, inni piszą plugin, który dodaje include_path oddzielnie dla każdego modułu, np:
  1. public function dispatchLoopStartup(Zend_Controller_Request_Abstract $req)
  2. {
  3. $moduleName = $req->getModuleName();
  4. PATH_SEPARATOR . APPLICATION_PATH . '/modules/' . $moduleName . '/models');
  5. }

Macie na to jakieś ciekawe rozwiązania?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
eai

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Spoko te namespace'y nie lądują w w include_path, tylko odkładają się w statycznej tablicy i Zend odpowiada za to przeszukiwanie. Fakt, jeśli nie ma potrzeby to nie ma co się w to bawić. Ale ty przecież masz potrzebę. Można szukać kombinować pod warunkiem, że mamy na to czas. Nie twierdzę żeby tego nie robić, programista powinien a nawet musi zadbać o to by zrobić to jak najlepiej potrafi. Prawdziwy programista nie może spokojnie zasnąć jeśli czegoś nie zrobi dobrze i ta myśl nie daje mu spokoju.

Powiem Ci, że dla mnie wydajność to najważniejsza sprawa, przejrzałem dokładnie większość znanych framework'ów tj. Zend, Symfony, Cake, CodeIgniter, Wydajnie najlepszy był Code Igniter - niestety poziom i styl kodowania był poniżej moich oczekiwań, Symfony spodobał mi się za to, że całą aplikację robiłem z command lin'e w parę chwil a Zend mnie urzekł swoimi możliwościami konfiguracji i ilością narzędzi. Śledzę te frameworki na bieżąco i np. Symfony 2, kompletnie zmienił swoje podejście - fajnie przepisali framework'a a do tego dołączyli do biblioteki Zend'a. Swego czasu intersował mnie projekt o nazwie rapide, który był tworzony przez ludzi z tego forum - niestety umarł śmiercią naturalną. Jednak dalej żaden z dostępnych frameworków nie spełniał moich oczekiwań wydajności (poza skalowalnością bo skalowalność była rewelacyjna). Postanowiłem stworzyć własny framework, korzystając z nabytych doświadczeń szczególnie chyląc się ku Zendowi. Tak o to powstał nweb framework. Osiągnąłem wyśmietą wydajność, a funkcjonalność dostosowałem pod swoje wymagania i fanaberie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Używam go do własnych projektów, zenda używam zawodowo w komercyjnych projektach - z prostej przyczyny takie wymagania stawia szef. Jak trzeba używam Symfony. Dlaczego ? To proste, stawiając na znane rozwiązanie, łatwo jest dobrać team i zastąpić kogoś kimś innym, a to w biznesie jest bardzo ważne. Aha jeśli chcesz zerknąć na moje wypociny to są dostępne na http://code.google.com/p/nweb-framework/ oczywiście jest to jeszcze nie doszlifowany projekt, ale spełnia stawiane wymagania. W budowie przypomina Zenda ;-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:34