![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W końcu skusiłem napisać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Niedawno w poszukiwaniu jakiejś teorii pozwalającej oddzielić logikę od widoku itd trafiłem na MVC. Poczytałem, wszystko ok, rozumiem, tylko problem pojawia się przy chęci sprawdzenia teorii w praktyce. MVC zakłada wyraźny podział na warstwy, które ze sobą współpracują i żadna sama w sobie dużo nie zdziała. Stąd moje pytania. 1.Od czego zacząć pisać, lub też najpierw projektować? Klasy powinny pozwalać na przeniesienie ich do innych skryptów, w takim razie (2)jak na przykład pobierać dane z bazy danych jeśli do obsługi MySQL mam osobną klasę? To na razie tyle. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby nie tworzyć nowego tematu i nieco odświeżyć...
Jest w php kilka kwestii, które mnie nurtują. Mianowicie, chciałbym zrobić własny framework MVC, ponieważ wydaje mi się to prostsze niż korzystanie z istniejących 'kombajnów', zalewających człowieka na wstępie masą helperów. Zarazem chciałbym zrozumieć jak to wszystko działa i mieć to poczucie, że to co pisze jest w 100% napisane przeze mnie. To co obecnie zaplanowałem dla swojego frameworka MVC to struktura: -Models -Views -Conrollers index.php (rewolucji nie ma ;P) Aktualnie całość działa tak, indexController.php który przechwytuje zmienną z adresu ($strona=example), sprawdza ją pod kątem bezpieczeństwa i zwraca odpowiedni widok poprzez include do index.php Widząc, frameworki innych osób, zastanawiam się, jak w to wszystko mam wpleść obiekty. Kombinowałem i jedyne do czego mi się przydadzą to modele danych, ale w innych wypadkach zastanawiam się po co? Skoro można zastosować funkcje? Z drugiej strony, widzę, że include niemal nie występuje w innych projektach, więc jak to jest? Przyznam że, martwi mnie moje nadużywanie include. Do każdego widoku dołączam plik z modelem i plik z konrtollerem, a główny szablon już całkowicie jest naszpikowany tymi wszystkimi plikami. Czy moje obawy są słuszne? Czy da się to jakoś rozwiązać? I do czego mogą mi się tu przydać obiekty? Jak z nich korzystać? Wiem, że pytania wydać się mogą śmieszne i może proste, ale nie mam kogo o to spytać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 11:11 |