![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Programuję od jakiegoś roku, ale dopiero od około miesiąca zająłem się OOP i PDO. Mam problem z używaniem atrybutów jednej klasy w drugiej. Konkretniej: klasa users, ma konstruktor iż pobiera z bazy danych na podstawie cookies (jeżeli są) informacje o użytkowniku takie jak login, adres avatara itp i zapisuje je do swoich atrybutów. druga klasa wyświetlająca stronę, nazywa się strona. jest w niej funkcja jak wyświetl_początek() i wyświetla ona kod html z logiem, menu. jest też wyswietl_koniec() gdzie rysowana jest stopka. potrzeba mi użyć w wyświetl_początek() tych pobranych z bazy danych informacji o użytkowniku. jak to rozwiązać? Fragmenty kodu o jakie się rozchodzi:
index.php
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam. PS. Ogólnie to dobrze zrobiłem tą obsługę bazy danych? W tym wypadku wykorzystałem static, ale nie chcę tego nadużywać. Ten post edytował Still 12.10.2010, 21:49:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mógłbyś rozwinąć swoją myśl "typowych szablonów" ? Stworzyłem już layout strony, pociąłem go i wklepałem w xHTML i CSS. Skoro nie tak mam go zaimplementować, to jak? Ot, zwykły plik z szablonem:I coś co pozwoli na chociażby najprostsze operacje na tym:
Cytat W takim razie na każdej podstronie na początku dawać includem jakiś plik, który będzie mi wykonywał "$pdo = new PDO(...); $pdo->setAttribute(...);" ? Możesz to zrobić tak, możesz też mieć jeden plik (googleaj za: Front Controller) do którego będzie kierowany cały ruch strony, a on już sobie wczyta podpowiednie podstrony.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:22 |