![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym poznać waszą opinię na temat superklas. Ponieważ ostatnio babrałem się w IPB zauważyłem, że wykorzystuje on taką klasę gdzie można było znaleźć praktycznie wszystko. Stąd moje pytanie [czysto retoryczne]- czy warto pakować się w superklasy? ps. dla jasności dodam, że chciałbym wykorzystać takową klasę przy tworzeniu panelu admina [coś na wzór grida] Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czepiasz się terminów jakich użyłem ale masz rację. Zresztą wiesz o co mi chodzi. Co do elastyczności to bym nie przesadzał. Kwestia potrzeb.
Jedni "zaszywają" na sztywno odpowiednie mechanizmy ograniczając się do wymaganego minimum. Inni jak Ty najwidoczniej starają się niczego nie usztywniać. Ja stosuje taki swój złoty środek. Mechanizmy są wpisane na sztywno z możliwością ich wymiany. Wspomagając się interfejsami dajemy programistą pewność że coś nagle z "rdzenia" nie zniknie jednocześnie dając im możliwość podmiany tych mechanizmów. I nikomu to nie przeszkadza tak długo jak sam interfejs klasy pozostaje taki jak być powinien. Tyle że sam system ma zachowane minimum poniżej którego nie zejdzie a rozbudowany może być tylko do góry. A co do tematu to jeszcze zostaje jedna możliwość. Termin jaki podłapałem od programistów C++ bodajże. Superklasa jako klasa po której wszystkie inne dziedziczą. Coś takiego ma swoje zastosowanie głównie we frameworkach gdzie na ogół mamy zestaw metod wszelakich które muszą się zawsze i wszędzie znaleźć. Podejście bardzo pomocne jednocześnie mogące kopnąć nas w tyłek jeżeli stosujemy je bezmyślnie. Bo nie ma to jak budować coś na superklasie (a nie raz klasy dziedziczą po sobie 3-5 poziomów w dół) tylko po to by sobie uzmysłowić że przez własną bezmyślność coś w niej trzeba zmienić poważniejszego co spowoduje grzebanie w CAŁYM kodzie systemu który jest na niej oparty. Także podejście wygodne ale nieprzemyślane może się zemścić. Ten post edytował dariuszp 12.10.2010, 21:25:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 20:24 |