![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem, gdyż nie wiem jak mam zrobić następujące zadanie: Użytkownik się rejestruje i na starcie dostaje 5 darmowych kartek to wysłania, poźniej musi spełnić pewien wymóg aby otrzymać więcej kartek, jednak z każdym wysyłaniem ich liczba maleje. Nie potrafię sobie wyobrazić jakich funkcji mam użyć i jak rozplanować aplikację, gdzie mam przechowywać informację o ilości kartek, jednocześnie żeby ich liczba za każdą wysyłką malała. Mógłby mi ktoś doradzić ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Tylko czy ten drugi sposób to nie lekka przesada w ilości pozycji? Jasne, że po "wykorzystaniu" kartki kasujesz jeden wiersz, ale skoro nie trzymasz w tej tabeli niczego innego jak ID usera, to chyba trochę bez sensu. A co jeżeli będziesz chciał użytkownikowi "przydzielić" 20 kartek? Będziesz tworzył 20 dodatkowych wierszy?
Pierwszy sposób wydaje się być lepszy. Dodatkowe pole z ilością kartek, które określa ile ich jeszcze zostało. Potem wystarczy zrobić "UPDATE" pola aby je pomniejszych lub powiększyć o jakąś liczbę kartek. Ten post edytował Daiquiri 28.09.2010, 14:00:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 09:51 |