![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Skąd: NT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak widać jestem nowy uczę sie informatyki 2/techi jeszcze nie miałem PHP więc chcę trochę wyprzedzić materiał w szkole :)Mam kilka pytań
1.Na jakim servie założyć konto(mam na cba ale nie wiem czy tam zatwierdza php) 2.Używa ktoś XAMPP poniewaz nie mogę tego pojąć. Pytania mogą być śmieszne/banalne ale dopiero zaczynam robić w php i proszę nie bić po głowie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Ten post edytował erix 17.07.2009, 12:03:29
Powód edycji: [erix] pozwoliłem sobie przykleić
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz spokojnie to wszystko wyczytac na forum w roznych watkach.
Kazdy ma swoje przyzwyczajenia i ja tez bede pisac wylacznie o swoich nikogo nie krytykujac, ani w zadnym wypadku nie pouczajac. Po zainstalowanu xampp nalezaloby sie jeszcze zastanowic czy chcesz swoj serwerek udostepniac do internetu czy nie. Bo jesli widac go z internetu nalezaloby przynajmniej zabezpieczyc wejscie do phpMyAdmin haslem. Niestety w ustawieniach domyslnych wejscie jest wolne dla wszystkich. W tym celu dodaj uzytkownika do phpMyAdmin, nadaj mu odpowiednie prawa i dopiero wtedy wyedytuj plik xampp/phpMyAdmin/config.inc.php i config.inc.php. W tym pierwszym zmien na :
Od tej pory przy wejsciu do phpMyAdmin skrypt bedzie Cie odpytywac o haslo uzytkownika. Dodatkowo mozesz w ustawieniach serwera w pliku : xampp/php/php.ini ustawic short_open_tag z of na on . Dopiero teraz serwer zacznie dzialac jak prawdziwy w internecie. Mozesz oczywiscie przejrzec inne ustawienia, ale to nie bedzie konieczne. Skrypty i pliki stron zapisujesz w katalogu xampp/htdocs . Jednak nalezy uwazac bo w tym katalogu znajduje sie juz jedna strona jako domyslna dla serwera xampp . Dlatego jesli chcesz umiescic tam inna strone to rob to w katalogach. Czyli tworzysz sobie folder i dopiero wtedy do niego zapisujesz skrypty. Reszta to podstawy o ktorych dowiesz sie gdziekolwiek. Sam serwer apache sluzy jedynie do podawania plikow html do przegladarki odpytujacej go o kolejne pliki. Php to nakladka na serwer apache, ktora interpretuje i wykonuje odpowiednie rozkazy. Zeby zadzialala zwykle informuje sie w sposob intuicyjny o tym serwer stosujac sie do dwoch zasad : 1. pliki wykonawcze zapisuje sie z rozszerzeniem php. W takim pliku mozesz pisac w html jak zarowno w php co dokladnie widac w Twoim przykladzie. 2. o rozpoczeciu sie php w calym skrypcie informujesz parser poprzez dopisanie w kodzie :
a o koncu informujesz dopisujac : . Do edycji ja osobiscie uzywam pajaczka i notepad ++ . Nie uzywaj zwyklego notepad bo napytasz sobie biedy. Dlaczego ? W przyszlosci sam sie dowiesz lub wyczytasz na jakiejs madrej stronie. Oba wspomniane edytorki pozwola Ci na zapisanie plikow z odpowiednim kodowaniem i ladnie uprzyjemnia Ci pisanie skryptow poprzez kolorowanie skladni i wskazujac na bledy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:10 |