Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Upload plików
djpiatek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Piszę stronę uploadu plików i oczywiście pobierania z niej plików i myślę aktualnie nad zabezpieczeniami. Na tą chwilę mam stworzony plik .htaccess:
  1. Options -Indexes
  2. Options -ExecCGI
  3. AddHandler cgi-script .php .php3 .php4 .phtml .pl .py .jsp .asp .htm .shtml .sh .cgi

uploadować można wszystkie rozszerzenia - co proponujecie użyć aby było bezpiecznie ?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował djpiatek 27.09.2010, 00:06:29
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kiler129

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Najbezpieczniejszą opcją jest aby katalog z plikami leżał w drzewie o jeden stopień płycej niż htdocs. Wtedy nie dając userom bezpośredniego URL do plików mało, że możesz kontrolować 100% ich pobieranie to na dokładkę masz z głowy wszystkie skrypty.
Nie ma róży bez kolców - musisz napisać odpowiednio skrypt do downloadu.

p.s. Jeśli już zabezpieczasz htaccesem to nie rób dziwnych kombinacji jak wyłączanie cgi a następnie aktywowanie handlera cgi dla odpowiednich plików.
Może to spowodować w najlepszym wypadku HTTP/500 a w najgorszym aktywowanie cgi-exec (bo opcja addhandler może nadpisac -Exec* w niektórych konfiguracjach) co spowoduje wykonanie kodu.
Bezpieczniej jest dać je w odwrotnej kolejności chociaż to też nie daje 100% pewności.
Najlepsze byłoby serwowanie plików z osobnej subdomeny będącej vhostem nie posiadającym żadnego interpretera (czy to php czy cgi).
Możesz też użyć tricku służącego mi zanim nauczyłem się sposobu z drzewem lub z vhostem:
Kod
AddType text/html .php

Ten post edytował kiler129 27.09.2010, 01:49:02
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 09:45