![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Millhaven Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam przykładową baze danych w której jest pole 'id'...Jakim zapytaniem sprawdzić czy istnieje pole np. o id=2 ? pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Podstawową wiedze na temat baz mam ...
Czyżby? I zadajesz takie pytanie? [php:1:183f847d49]<?php if("SELECT IF(COUNT(*)>0,'tak','nie') AS wypelnione FROM tabela WHERE id=2"); { echo "bla"; } ?>[/php:1:183f847d49] Wiedza naprawde podstawowa, tyle, że błędna.... Cytat przyznam się, że nie największą ale linku do takiego kursu naprawde nie potrzebuje ...
Ośmielę się nie zgodzić.... Cytat Pytałem się głównie o to: [sql:1:183f847d49]AS wypelnione[/sql:1:183f847d49]
alias Cytat Ale też pierwszy raz spotkałem się z selectem typu 'if'
Bo rozumiem że w takim przypadku, pierwsza wartość to wykonanie jakieś operacji, druga "co jeśli tak", a trzecia "co jeśli nie" ? Dobrze myśle ? Pytam bo przyda się na przyszłość ...:] A jeżeli usprawnić to można tak: Usprawnić??!! Człowieku, to podstawowe wywołanie, tu nie ma żadnych usprawnień! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 18:26 |