Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CSS][HTML]Wielkość czcionki w CSS, Kłopot z użyciem jednostki w CSS
szymkow

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam problem z wielkością czcionki w przeglądarkach IE oraz Opera, który nie pojawia się w FF, Safari czy Chrome. Wygląda to tak, że w np. IE tekst który umieściłem (font-size: large;) jest większy niż w np. FF i wszystko mi się "wylewa" na dole strony. Użyłem też dla próby innych jednostek. np. px czy procentowo (12px, 110%) i nadal ten sam problem się pojawia. Rozumiem, że niektóre przeglądarki "zachowują" się inaczej, ale gdzie tutaj jest błąd? Autor książki z której zbierałem wiedzę pisze w niej, że używanie jednostek medium, large, x-large itd. jest kompatybilne w przypadku tych przeglądarek o których piszę a z którymi mam kłopoty.

z góry dziękuję
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
szymkow

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Rozwiązałem problem z odmiennym (wyświetlaniem wielkości czcionek, wylewem tekstu za pojemnik) wyświetlaniem przeglądarek . Zmieniłem wszystkie elementy z bold na brak pogrubienia. Odpowiednio dopasowałem rozmiar czcionki i chociaż nadal w IE i Opera tekst jest ciut dłuższy to już nie wylewa mi się tekst. W przeglądarkach nie ma już dzięki temu problemu: tekst odpowiedni dla przeglądarki jest w IE i Opera wylewany poza określony długością pojemnik.

Czy ktoś może się podzielić wiedzą na temat wspomnianych (dwunasty post w tym topic-u) róznic w wielkości czcionki? Problem w przyszłości (w innych stronach) może się pojawić taki: na danej strnonie jest masę tekstu. Powiedzmy 25 stronic Worda. I wtedy taki myk jaki zastosowałem w przypadku zniesienia pogrubienia nie wystarczy. Jedna przeglądarka znów wyświetli "wszystko dobrze" (czyli mniejsze) a druga
wyświetli większe litery i na samym dole będzie "wylewać" tekst. Podam jeszcze raz że te "większe" czionki są wyświtlane w IE oraz Opera a mniejsze w FF Chrome i Safari.

Ten post edytował szymkow 23.09.2010, 14:10:24
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 03:47