![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę pierwszy raz na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Od nie dawna uczę się PHP a tym bardziej programowania obiektowego więc będę robił dużo błędów wiec proszę o poprawianie mnie. Stworzyłem klasę CDB w której jest łączenie się z bazą danych. Wywoływana jest w konstruktorze. Następnie stworzyłem klasę w odzielnym pliku do obsługi błędów(Głównie wyświetlanie oraz zapis logów do pliku). W pliku engine.inc.php są zapisane hasła do łączenia się z bazą danych. Tutaj klasa CDB.
Wywoływując tą klasę musimy podać ścieżkę gdzie znajduje się plik konfiguracyjny engine.inc.php. Klasa CErrors:
Plik engine.inc.php
Plik index.php
Pytanie takie:
Dziękuję za jakiekolwiek opinie i rady. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisz, pisz, nabierzesz praktyki, będziesz więcej rozumiał i sam widział czy jest dobrze.
Jeśli chcesz uniknać tak głębokich wcięć rób warunki na 'nie' czyli np: if (nieUdaloSie) return; , a nie jak masz obecnie: if (ok) { // if ... // } Duzo lepiej czyta się kod jeśli jest 'smukły'. Oczywiście masz kilka błędów, które sam napewno wyłapiesz, np skąd sie bierze $mysql_data? Ucz się najpierw projektwać. Odejdź od komputera i na kartce ołówkiem zaprojektuj klasy, metody i zalezności. Prześledź możliwe przypadki - czy moje rozwiązanie poprawnie działa dla każdego. Dopiero teraz przechodź do implementacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:40 |