![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Jestem początkujący w PHP. Stworzyłem taki ranking filmów:
WYŚWIETLANIE & GŁOSOWANIE: Wyświetla rekordy(w tym przypadku filmy): id | nazwa | tematyka | lwys. lwys to tutaj głosy, które użytkownik może dodawać lub ujmować.
DODAWANIE FILMÓW:
Gdyby ktoś chciał to ma tu gotowiec. Ale mam pytanie odnośnie, jaki sposób polecali byście do zabezpieczenia przed powtórnym głosowaniem? Słyszałem, że tworzy się bazę danych z numerami IP, ale kolega wspomniał coś o ciasteczkach... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najczęściej zabezpiecza się poprzez ciasteczka (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ALE problem w ciasteczkach jest przecież taki, że jak ktoś jest uparty zagłosować jeszcze raz, sprawdzi właśnie ciasteczka i usunie i powtórnie zagłosuje (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Osobiście na stronie mam możliwość odpowiadania w ankietach. Rozwiązałbym to w taki sposób ( nie wiem czy najodpowiedniejszy ale.. ) , że dodajesz nową tabelę np. głosujący. W niej, gdy ktoś zagłosuje dodajesz nr IP gościa i w drugiej kolumnie ID danego rankingu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Podczas wysyłania opini, sprawdzasz czy istnieje już do tego rankingu rekord z tym IP i juz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) NO JEŚLI ktoś dalej uparty to i zmieni IP i dalej zagłosuje ;p Można było by się jeszcze pokusić, do sprawdzania przeglądarki usera a nie tylko IP (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ALE na to też jest obejście.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:32 |