Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak sprawdzić nazwę instancji jeszcze w klasie, jaką reprezentuje ? ; )
iksigrek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak najprościej sprawdzić nazwę instancji danej klasy bez dodawania żadnych parametrów podczas jej tworzenia, czy później.

class modul{

function nazwa_instancji() {
return [tu niech bedzie 'modul_a', albo 'modul_b', itp...];
}

}

$modul_a = new modul();
$modul_b = new modul();
$modul_c = new modul();

Potrzebna jest mi w mechanizmie klasy informacja jaki modul wykonuje obecnie jakieś działanie...

Ten post edytował iksigrek 16.09.2010, 22:58:17
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
iksigrek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Słuchajcie, ogólnie rzecz ujmując, dużo zamieszania się zrobiło (i fajnie w sumie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), a mi tak naprawdę chodziło o to by pobrać tę nazwę zmiennej. Jednak nie chce tworzyć systemu BAZUJĄCEGO na tym. To był po prostu jakby zabieg kosmetyczny w moim wypadku, bo systemik już jest i jak dla mnie - całkiem wygodnie działa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) everth, to co napisałeś o post wyżej - właśnie tak mniej więcej robię to obecnie. funkcja x(cos)->innegoCos zwraca returnem dane klasy statycznej, np. return statyczna::fragment(cos). Sama klasa statyczna posiada natomiast wszystkie mechanizmy lapiace co i jak i zanim zwróci mi jakiś obiekt - sprawdza co to, gdzie to, skąd to - i tworząc go przekazuje mu odpowiednie parametry na podstawie tych danych. Kosmetyka natomiast miała to być dlatego, że chciałem się tych parametrów jakoś pozbyć, żeby "oczyścić" konstruktory. No ale jak się nie da to się nie da.

Można natomiast pogadać o kwestii samego systemu, bo myślę, że to ciekawy temat - o tyle, że każdy by chciał mieć frameworka, przy którym jak najmniej się narobi i niewiele wbrew pozorom trzeba pamiętać. Oczywiście wątek pewnie nie raz był poruszany, ale co tam... Najwyżej ktoś tu pomajstruje ; )

u mnie jest tak, jak pisałem na górze - bez względu na to gdzie jestem w systemie - jak to "gdzieś" jest podczepiane pod główny index - to pisze się zawsze i wszędzie x(MODUL)->obiektowa->metoda->... albo x(MODUL)->daneJakiegosTypu['...']. Gdy coś jest niezaładowane, jest automatycznie ładowane w jak najprecyzyjniejszym zakresie (Bo po co ładować całą wielką klasę i tworzyć spory obiekt, skoro w danym przebiegu skryptu wykorzystam tylko 20% - 30%... Wszystko co zostało raz załadowane - to singletony, więc nie mnożą mi się zbędne kawałki i obiekty. Wszystko wyświetla się na zasadzie pól i stref. Pole może siedzieć w dowolnym miejscu strony, wystarczy wpisać w pliku np. x(MODUL)->field(name). Pole może zawierać różne strefy, w zależności od tego co potrzeba. Np. pole x(ART)->field(content) zmienia zawartość w zależności od tego jaki id arta jest wyświetlany, a pole x(USER)->field(login) zawiera formularz logowania, albo info o zalogowanym użytkowniku. Jak coś potrzeba zmienić to robię to tak: x(MODUL)->field_change(...) itd... tak więc co by się nie działo, zawsze i wszędzie tak samo postępuje. Nie chcę mieć obiektu globalnego (stąd static), bo łatwo go podejrzeć. Co o tym myślicie ? Można by to rozwiązać jakoś prościej ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:01