Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Repertuar kina
piotr485

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Zastanawiam się jak zapisac daty i godziny repertuaru kina. Mianowicie jak stworzyc tabele.

Tworze na poczatek id, id_film, id_kina, i tutaj mam teraz klopot bo nie wiem czy stworzyc dwa dodatkowe pola data, godzina
czy moze w wersji
data_od, data_do, godziny_seansow

W pierwszej tabeli bede mial duzo rekordow, ale wydaje mi sie ze ladniej i szybciej bedzie wyszukiwac repertuar danego kina i danego dnia ?!

Co o tym myslicie i jak wy byscie to rozwiazali ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
smentek

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
a taki string 2010-01-01 00:00:00 zmienić do innej postaci to już kombinowanie

Pewne minimum w znajomości biblioteki standardowej jest niestety konieczne. Sprawdź funkcję strtotime();

Cytat
jeszcze mniej czytelne byloby jakbys to w lolcode zapisal, ale o ile mi wiadomo kazdy klient(mowimy o MySQL), wlacznie z konsola, wyswietla date w formacie sformatowanym

Fakt z brakiem czytelności może się zapędziłem. Ale datetime i tak sie tu broni. I nie piszę o postgres w mysql także bedzie to prawdą. Timestamp nadaje sie tam gdzie zapisujemy date zapisu rekordu w bazie. Datę jakiejs operacji w systemie. Jeżeli zapisujemy datę w rozumieniu logiki biznesowej wtedy datetime jest właściwy.

Cytat
ewentualne bledy w konfiguracji daty na serwerze zawsze beda mialy wplyw na aplikacje

Nie pisalem o bledach w konfiguracji daty a o bledach w konfiguracji strefy czasowej. Przy data time nie beda one mial wplywu na aplikacje.
+Quote Post
ramol

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(smentek @ 19.09.2010, 18:16:08 ) *
Pewne minimum w znajomości biblioteki standardowej jest niestety konieczne. Sprawdź funkcję strtotime();

To fantastycznie, że chcesz mnie uczyć php ale czytaj ze zrozumieniem. "Zmienić do innej postaci" np do 01-01-2010 lub to co napisałem dalej. Nawet jeśli trzeba użyć tylko jednej ekstra funkcji to jest to kolejna, zbędna operacja ale jak piszę - zależy to od programisty i wygody.
Starasz się narzucić swoje zdanie mi i koledze yevaud ale gra trochę nie warta świeczki. Są to przyzwyczajenia programistów co każdy z nas podkreślił i dał swoje argumenty do używania tej funkcji więc nie na miejscu jest pisanie, że 'wtedy datetime jest właściwy'. Dla Ciebie może właściwe ale dla mnie mniej wygodne.

Ten post edytował ramol 20.09.2010, 05:59:41
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 12:36