![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zastanawiam się jak zapisac daty i godziny repertuaru kina. Mianowicie jak stworzyc tabele. Tworze na poczatek id, id_film, id_kina, i tutaj mam teraz klopot bo nie wiem czy stworzyc dwa dodatkowe pola data, godzina czy moze w wersji data_od, data_do, godziny_seansow W pierwszej tabeli bede mial duzo rekordow, ale wydaje mi sie ze ladniej i szybciej bedzie wyszukiwac repertuar danego kina i danego dnia ?! Co o tym myslicie i jak wy byscie to rozwiazali ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat a taki string 2010-01-01 00:00:00 zmienić do innej postaci to już kombinowanie Pewne minimum w znajomości biblioteki standardowej jest niestety konieczne. Sprawdź funkcję strtotime(); Cytat jeszcze mniej czytelne byloby jakbys to w lolcode zapisal, ale o ile mi wiadomo kazdy klient(mowimy o MySQL), wlacznie z konsola, wyswietla date w formacie sformatowanym Fakt z brakiem czytelności może się zapędziłem. Ale datetime i tak sie tu broni. I nie piszę o postgres w mysql także bedzie to prawdą. Timestamp nadaje sie tam gdzie zapisujemy date zapisu rekordu w bazie. Datę jakiejs operacji w systemie. Jeżeli zapisujemy datę w rozumieniu logiki biznesowej wtedy datetime jest właściwy. Cytat ewentualne bledy w konfiguracji daty na serwerze zawsze beda mialy wplyw na aplikacje Nie pisalem o bledach w konfiguracji daty a o bledach w konfiguracji strefy czasowej. Przy data time nie beda one mial wplywu na aplikacje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 5 Dołączył: 19.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewne minimum w znajomości biblioteki standardowej jest niestety konieczne. Sprawdź funkcję strtotime(); To fantastycznie, że chcesz mnie uczyć php ale czytaj ze zrozumieniem. "Zmienić do innej postaci" np do 01-01-2010 lub to co napisałem dalej. Nawet jeśli trzeba użyć tylko jednej ekstra funkcji to jest to kolejna, zbędna operacja ale jak piszę - zależy to od programisty i wygody. Starasz się narzucić swoje zdanie mi i koledze yevaud ale gra trochę nie warta świeczki. Są to przyzwyczajenia programistów co każdy z nas podkreślił i dał swoje argumenty do używania tej funkcji więc nie na miejscu jest pisanie, że 'wtedy datetime jest właściwy'. Dla Ciebie może właściwe ale dla mnie mniej wygodne. Ten post edytował ramol 20.09.2010, 05:59:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 12:36 |