![]() |
1. Posty w tym forum są poddawane moderacji więc nie dodawaj ich kilka razy.
2. Akceptujemy tylko wartościowe wiadomości o php lub pochodnych
3. Publikacja newsa na wortalu po moderacji oscyluje w granicach 30min
4. Wstawiane grafiki powinny mieć maksymalną szerokość 357px
Zapraszamy do uzupełniania wortalu o ciekawe informacje :)
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Dziś ukazała się nowa wersja popularnego frameworka dla programistów php Spawn Framework o numerze 1.2.6.
Najważniejsze zmiany: Nowa klasa - sf_translate ! Dodane nowe metody dla sf_acl: * inherit($name, $inherit) * getGroupRole($name) * getRole() * removeGroupRole($name, $role) * removeGroup($name) * removeRole($name) * getGroup() * groupIsset($name) Modyfikacja sf_auth - dodanie nameIsset(), rozbudowa konfiguracji. sf_db , sf_orm - dodanie getParam() sf_view - dodanie replace(). Dodatkowo - optymalizacja kodu, poprawa kilka niedociągnięć :-) Najnowszą wersję można pobrać z http://spawnframework.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jeżeli to zły przykład to nawet gdy pobierasz rekord z tablicy to raczej znasz strukturę tablicy zwrotnej. Ja doskonale rozumiem, że null w tablicy może wystąpić ale dzieje się to tak kur.... rzadko (szczególnie, jeżeli w aplikacji używasz mało tablic) że często się to pomija. W formularzach? isset W iteratorach? tak tutaj może być array_key_exists - zależy kto jak często używa iteratorów W szablonach i metodach __set __get nie ma kompletnie żadnej różnicy Obsługa $_GET, $_POST, $_COOKIE - isset (nie jest możliwe wstawienia NULL-a) Wszelkie kontenery - jeszcze nie spotkałem przypadku, gdzie kontener musiałby mi przechowywać null-e Cytat NIe mniej jednak zgadzam się z Tobą, że isset dajacy dla wartosci null FALSE to pomyłka jakaś. Jak dla mnie ogromne ułatwienie. Poza tym sama nazwa wskazuje nais (czy jest) set (ustawiony). Ustawienie wartości na null oznacza jej brak, czyli wartość nie jest ustawiona. Ten post edytował wookieb 19.09.2010, 16:50:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:02 |