![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w prosty sposób uzyskać godzine w formacie HH:MM:SS po dodaniu do niej np 45 min?
np. 12:45:00 + 45 min = 13:30:00 Dodatkowo potrzebuje dowiedzieć się jak zrobić zeby przenosilo mi rekordy w ktorych upłyneła okreslona data i czas : NP
i np jak bedzie 16:45 to serwer sam przeniesie mi rekord do takiej samej tabeli ale o nazwie archiwum |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja od siebie dodam jeszcze, że przechowywanie dat i czasu tak jak ty to robisz (w postaciach YYYY-MM-DD i HH:MM:SS) jest bezsensowne i nieoptymalne.
Lepiej przechowuj czas jako znacznik czasu (tworzysz tylko jedno pole INT(10) + SQL ma bardzo fajną funkcję do pokazywania aktualnego znacznika czasu: UNIX_TIMESTAMP()), wtedy nie musisz się bawić w żadne dodawanie 45 minut do danej godziny, bo do znacznika czasu dodajesz po prostu odpowiadającą ilość sekund (tak tak, robisz zwykłe dodawanie, a nie jakieś bzdurne operacje na stringach itd.) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:09 |