Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sifr - Cufon - Typeface - @font-face, która opcja MENU(hover)
danpas19

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
pytanie która z technologi zamiany czcionek najlepiej pasuję do dynamicznego menu z hoverem:

-Cufon, przekształcenia w obraz, czy będzie możliwość po kliknięciu prawym 'otwórz w nowym oknie', a późniejsze stosowanie do nagłówków, nie edytowalnych jest wielkim minusem jak dla mnie ?

- Sifr, szybki, bardzo dobry, problem z :hoverem, niby rozwiązane dzięki fixHover, ale nie do końca, więc jak najbardziej do nagłówków, ale czy do menu, bardzo problematyczny ps. brak możliwości zmiany tła (background-color) przy a:hover ;/

- typeface, podobnie jak cufon

- @font-face, problemy w ie, oraz temat licencji czcionek

Która dla was technologia jest najbardziej pasująca do MENU, niemniej jednak dobrze spisująca się później w nagłówkach.
Nie chcę opini która technologia jest lepsza, bo na ten temat już się oczytałem. Pytam która technologia pasuje najbardziej do dynamicznego MENU na stronie, z późniejszym ewentualnym wykorzystaniem na stronie dla nagłówków.

Dzięki za odpowiedź

Ten post edytował danpas19 19.08.2010, 16:34:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
devnul

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
ale pomyślałem sobie, że przykładowo google, może robić coś w stylu CTRL+A całego tekstu z poziomu strony i wtedy tekstu cufon nie będzie. Ale to chyba tylko moja fantazja co?

tak to tylko Twoja fantazja i to dość wybujała. Google widzi stronę nie tak jak Ty w przeglądarce (jako render) ale tak jak Ty widzisz źródło strony.
Cytat
"Bo udostępnia taki sam interfejs do pracy jak ogólnodostępne fonty" - Tego zdania nie rozumiem. Mógłbyś jaśniej?
co tu jest do rozumienia? korzystasz normalnie w css z font-family i się nie przejmujesz tym czy to IE, FF, chrome, opera czy jeszcze coś innego. Rozwiązanie które podałem 3 posty wyżej działa praktycznie wszędzie z wyjątkiem kilku starych wersji przeglądarek z których praktycznie nikt nie korzysta (i nie mówię tu o IE bo na IE to jest akurat od bardzo dawna zaimplementowane). Cufon wymaga javascript do działania i zdaje się że nie potrafi renderować sam fontów w locie np. gdy dodasz/zmienisz jakiś tekst na stronie to musisz ręcznie wymusić przerenderowanie tekstu z daną czcionką. font-face działa tutaj całkowicie transparentnie, dodajesz tekst i nie martwisz się o to czy się wyrenderuje czy nie bo za to odpowiada ostylowanie w css.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 16:07