Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Prace do portoflio
outsider

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Często widzę takiego typu oferty:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=158867
Według mnie jest to wyzysk...
Załóżmy: firma A dostaje zlecenie, składa ofertę(typu wolontariat - dodatkowa praca do portfolio), wycena od firmy przypuśćmy 1000 zł, firma za zrobienie zlecenia płaci 0 zł dla programisty/grafika, firma jest zadowolona - zarobek bez kosztów. I tak w kółko, w końcu nie posiadają swoich pracowników, tylko cała masę pracowników(mogą brać kilkanascie zleceń tygodniowo) - może się mylę, nie mam pojęcia czy ktoś w ogóle bierze takie zlecenia.
Co Wy o tym sądzicie ?

Nie oczekuję postów w stylu: "nikt nie każe Ci brać takich zleceń"
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Cytat(vokiel @ 11.09.2010, 18:14:15 ) *
Przykładowo spawn prosił o logo do swojego frameworka i było sporo chętnych, którzy zrobili świetne projekty, całkowicie za free, został wybrany jeden. Wolontariat pełną gębą. Z tym, że było to za free do open source'owego projektu, który również jest dostępny za free.
Myślę, że tutaj wchodzi jeszcze w grę fakt, iż Spawnm nie jest osobą tak anonimową jak użytkownik, który ma na koncie jednego posta i to z prośbą o darmola smile.gif.

Jak już wspomniał Crozin poważna firma nie będzie chciała projektu od grafika "buduję portfolio i bardzo się staram" smile.gif. Taka osoba nie podpisze umowy chociażby na termin wykonania takiego cuda. Dla mnie ogłoszenia o wolontariat tego pokroju przypominają propozycję zapłacenia 30% wyceny, bo na moim horyzoncie pojawi się (w związku z darmową robótką) mnóstwo lukratywnych zleceń. No ale dopóty dopóki znajdują się osoby chętne do takiej pracy - znajdą się i poszukiwacze taniej (darmowej?) siły roboczej. Takie życie.

Pomijam wszelkie organizacje non - profit, projekty otwarte czy praktyki na których obie strony zyskują. Od czasu do czasu chętnie robię coś za darmo - nie tylko drobnicę, ale np. kompletne projekty stron, ale pod pewnymi warunkami. Szanujmy swój czas - rozbudowywać porftolio możemy projektując dla nieistniejących marek do tzw. szuflady. Chyba, że ktoś się czuje wygrany działając w tym rzekomym "czynie społecznym" smile.gif.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:10