Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Projektowanie dużych systemów lub CMSów
IceManSpy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Zastanawia mnie jak większość z Was projektuje swoje frameworki , CMSy czy inne większy portale / systemy ? Czy bierzecie kartkę i spisujecie np mój CMS będzie miał to, to , to i to. Potem jak to rozpiszecie robicie jakiś layout, a następnie zabieracie się za projektowanie bazy i całego systemu?
Czy używacie do projektowania jakiś programów? Jakiś "to do" albo do layoutów.

Ten post edytował IceManSpy 11.09.2010, 16:24:23
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Zyx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kartki to podstawa, aczkolwiek do rysowania preferuję zwykłe A4, a często zdarza mi się także korzystać z tych malutkich karteczek do przypinania na tablicy korkowej - fajnie na nich wyglądają zwłaszcza algorytmy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Jakieś większe dzieła to głównie wydruki schematów baz danych.

Jednak to wszystko przydaje się tylko wtedy, gdy jesteśmy sobie sami sterem, żeglarzem i okrętem. Tzw. "duże projekty robione samodzielnie" są co najwyżej średnie, bo inaczej zejdą nam lata, zanim je zakodujemy - innymi słowy przy naprawdę dużych projektach pracuje co najmniej kilka osób i na temat tego, jak tam organizować pracę, powstało sporo książek. Nawiasem mówiąc część z zawartych tam informacji można też stosować do pracy w pojedynkę. Wtedy kartka służy jedynie na etapie tzw. "rozkminy", ale później zazwyczaj trzeba na podstawie odręcznych notatek sporządzić mniej lub bardziej formalny dokument dla innych, by wiedzieli, jak to działa, lub jak to zakodować.

Ten post edytował Zyx 11.09.2010, 18:47:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 02:05