![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję pomocy z kodowaniem znaków w mysql-u. Nie zajmuję się zawodowo PHP, więc całkiem możliwe, że robię coś nie tak już u podstaw. Próbowałem już wielu możliwości, ale żadna nie pomaga. (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Standardowo mój kod wygląda mniej więcej tak:
Pewnie zbyt dużo tam tych SET, ale zacząłem już dokładać wszystko co mogło by coś zmienić... (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) Potem uznałem, że może biblioteka PDO coś nie tegest jest, więc zrobiłem to tak:
Na bazie wykonywałem:
oraz sprawdzałem kodowanie przez:
phpMyAdmin pokazuje to samo. Na stronie w nagłóku mam:
Baza, Apache i PHP postawione są na Debianie. Jak zrobię zapytanie z palca do bazy, to polskie znaki są widoczne w tabeli. Nie mam już kompletnie pomysłu co może być nie tak... Proszę o pomoc. Z góry dziękuję! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest stary jak świat a rozwiązanie standardowe: należy sprawdzić, w jakim kodowaniu "krzaki" lecą do bazy, w jakim kodowaniu są w bazie oraz w jakim są pobierane z bazy i wyświetlane na stronie. Służy to tego:
http://pl2.php.net/manual/en/function.mb-detect-encoding.php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:29 |